Uw kind helpen met het kopen van een huis? Dit zijn de mogelijkheden

 
Uw kind helpen met het kopen van een huis? Dit zijn de mogelijkheden
Gepubliceerd: 08-07-2022, laatst gewijzigd: 24-01-2024

Hoewel de huizenmarkt lijkt af te koelen, is het kopen van een woning nog altijd een grote investering vanwege de torenhoge vraagprijzen. Misschien wilt u als ouder uw kind graag helpen bij het vinden of kopen van een fijn huis, maar hoe doet u dat verstandig? 

Er zijn verschillende manieren waarop u uw kind financieel kunt ondersteunen bij het kopen van een woning. Maar als u dat doet, wilt u natuurlijk zelf ook prettig kunnen leven. Niet alleen nu maar ook in de toekomst. Daarom is het belangrijk om de mogelijkheden en consequenties ervan goed in beeld te hebben. Is het verstandig om een bedrag te schenken? Of kunt u beter een bedrag uitlenen of juist een woning kopen die uw kind kan huren? Hier leest u op welke manieren u uw kind kunt helpen en hoe u tot de juiste beslissing komt. 

Vermogen schenken 

De optie die voor velen het meest voor de hand ligt, is het schenken van een deel van het vermogen. Indien u dit jaar - 2022 - een schenking doet en uw kind het bedrag voor de woning gebruikt, kan dit fiscaal gezien gunstig. Een schenking tot € 106.671, de zogenaamde jubelton, is namelijk vrijgesteld van schenkbelasting. Vanaf 2023 wordt de vrijstelling teruggebracht naar € 27.731.  

Bedrag lenen 

Met het oog op de huidige lage of zelfs negatieve rente op spaargeld, kunt u er ook voor kiezen om uw kind een bedrag te lenen. Zo levert uw vermogen toch nog rendement op. Uw kind ontvangt zelfs hypotheekrenteaftrek als de lening voldoet aan de fiscale voorwaarden. Houd er wel rekening mee dat geldverstrekkers zo’n lening als last zien. Dit kan voor uw kind bijvoorbeeld gevolgen hebben als het een aanvullende hypothecaire lening aanvraagt.  

Huis kopen voor uw kind 

Een andere optie is om zelf een woning te kopen en uw kind daarin te laten wonen. Op deze manier ontvangt u maandelijks huurinkomsten van uw kind. Dit is vooralsnog in veel gevallen onbelast. Op deze manier kunt u profiteren van maandelijkse huurinkomsten en wellicht in een waardestijging bij verkoop. En wanneer de maandhuur onder de grens voor huurtoeslag blijft, kan uw kind huurtoeslag aanvragen. Dit kan oplopen tot een bedrag van € 380 per maand.  

Helpen met vast vermogen 

Alle genoemde opties zijn makkelijk uit te voeren als u beschikt over spaargeld of ander direct opneembaar vermogen. Maar ook als uw vermogen vastzit in uw eigen woning, zijn er mogelijkheden om uw kind te helpen aan woonruimte. Bij de meeste banken kunt u de gerealiseerde overwaarde van uw huis namelijk (deels) opnemen. Dit bedrag kunt u gebruiken voor een schenking, lening of om een tweede woning te kopen voor de verhuur. Als de overwaarde niet voldoende is, kunt u ook een zogenaamde verhuurhypotheek overwegen als u een tweede woning wilt kopen. 

Zo neemt u de juiste beslissing 

Aan alle manieren om uw kind te ondersteunen bij het kopen van een huis, zitten voorwaarden én voor- en nadelen. Het is een grote beslissing en om een goede afweging te maken, is het belangrijk om een volledig beeld te hebben van uw financiële situatie en de mogelijkheden. Een financieel plan brengt u verder. Het geeft inzicht en grip op uw financiën, nu en in de toekomst. En dat helpt bij het maken van de juiste beslissing. 

Denkt u er ook over om uw kind te helpen bij het kopen van een woning? Ik denk graag met u mee over uw mogelijkheden en hoe een financieel plan u kan ondersteunen bij het maken van de juiste keuze.  

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: