Schenken

Schenken

Ondernemen en schenken: hoe zit het precies?

Vraagt u zich af: wat zij de regels rondom ondernemen en schenken? Hoe zit het met een schenking bij onderbewindstelling? Kan ik gebruikmaken van de verruimde schenkvrijstelling in de Sw? Ook als u uw woning wilt verkopen voor een lagere prijs dan de waarde economisch verkeer, kan dit vragen opleveren.

Bij onderbewindstelling komt het regelmatig voor dat een bewindvoerder het fiscaal gezien beter acht om schenkingen aan (klein)kinderen te doen. Dit kan erfbelasting besparen. Wat zijn in zulke situatie de mogelijkheden om te schenken? De juridisch en fiscaal adviseurs van Flynth geven u het juiste advies.

Verkoop woning voor lagere prijs

Verkoopt u uw woning voor een lagere prijs dan de waarde economisch verkeer? Dan kan er sprake zijn van een (belaste) schenking. Bij transacties tussen familieleden vermoedt de Belastingdienst sneller een bevoordelingsbedoeling. Om een schenking aan te nemen, voldoet u aan drie voorwaarden:

  • u wordt verarmd
  • uw wederpartij wordt verrijkt
  • er is een bevoordelingsbedoeling

Wanneer is er precies sprake van een schenking? Flynth is op de hoogte van alle voorwaarden. Wij adviseren u graag, zodat u zo gunstig mogelijk uit bent.

Schenkvrijstelling Successiewet (Sw)

Per 2017 wordt de - nu nog tijdelijke - schenkvrijstelling voor de eigen woning in de Successiewet (Sw) structureel verhoogd naar 100.000. U kunt een beroep doen op de schenkvrijstelling voor elke schenking waaraan die wordt besteed aan de eigen woning, als de verkrijger of diens partner tussen de achttien en veertig jaar is.

Flynth kent de wet- en regelgeving over ondernemen en schenken. Wij adviseren u ook graag over vraagstukken als:

  • Schenken bij estateplanning
  • Schenkingen anders dan in geld
  • Voorwaardelijke schenkingen
  • De regels rondom giften
  • Schenkingen herroepen

Wat Flynth voor u kan doen

Meer weten

Een vestiging bij u in de buurt

Bel 088 236 76 20

Onze aanpak

Bij Flynth kunt u terecht voor advies en maatwerkondersteuning bij al uw vragen rondom ondernemen en schenken. Door deskundige adviseurs, met specifieke kennis en ervaring in uw branche. Uw adviseur ként uw bedrijf en legt u het advies, de feiten en termen graag uit in begrijpelijke taal. Wij denken graag met u mee.

Meer informatie

Kosteloos eerste advies

Kosteloos eerste advies

Bent u benieuwd wat Flynth voor u kan betekenen? E-mail info@flynth.nl of bel 088 236 76 20. U wordt teruggebeld door een juridisch adviseur met kennis van ondernemen en schenken. U krijgt kosteloos een eerste advies van ongeveer een half uur (telefonisch of face-to-face) en hoort meer over onze mogelijke aanpak.