De Europese duurzaamheidswetgeving CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) zorgt voor grote uitdagingen bij ondernemers. Goed voorbereid aan de slag met effectieve CSRD-rapportages? Met de CSRD-cursus van Flynth haalt u diepgaande kennis en veel praktische handvatten in huis om uw organisatie startklaar te maken voor de CSRD.

Voor wie is de CSRD-cursus bestemd? 

De cursus is speciaal voor professionals die betrokken zijn bij de implementatie van de CSRD of daarmee in hun werk te maken krijgen, zoals: 

  • controllers, finance en accounting medewerkers  
  • specialisten op het gebied van duurzaamheid  
  • accountants  

Wat levert de cursus u op? 

De cursus biedt diepgaande inhoudelijke kennis en praktische toepassingen. Hiermee kunt u goed voorbereid aan de slag met duurzaamheid. 

  • U kunt uw weg vinden in de CSRD en European Sustainability Reporting Standards (ESRS) en u weet hoe u de ESRS moet toepassen. 
  • U weet welke stappen u moet nemen om een materialiteitsanalyse uit te voeren.  
  • U kunt invulling geven aan de belangrijkste milieu, sociale en governance onderwerpen voor uw onderneming en weet hoe u deze meet en rapporteert. 
  • U weet aan welke eisen uw CSRD-rapportages moeten voldoen en welke eisen de accountant daaraan stelt.  
  • U borgt kennis rond duurzame verslaglegging in uw bedrijf en maakt uw organisatie startklaar voor CSRD.

Na het volgen van de cursus ontvangt u een CSRD Uitgebreid-certificaat. Het certificaat levert 18 PE-punten op. 

Programma modules

De cursus bestaat uit zes modules, verdeeld over zes bijeenkomsten. Deelnemers kunnen ook kosteloos gebruikmaken van de terugkommiddag.

Bekijk de modules

In deze inleidende module maakt u kennis met ESG, duurzaamheid en duurzaamheidsverslaggeving. Wij maken u wegwijs in de CSRD en de European Sustainability Reporting Standards (ESRS) en u leert hoe u de ESRS moet toepassen.  

In module 2 bespreken we de materialiteitsanalyse en laten we zien welke stappen u moet nemen in de materialiteitsanalyse. In de analyse stelt u op basis van dubbele materialiteit de materiële onderwerpen vast waarover uw onderneming gaat rapporteren. De analyse vormt daarmee een belangrijke basis voor implementatie van de CSRD en verslaglegging.  

In module 3 gaan we dieper in op het milieuaspect in de CSRD. We bespreken ESRS E1 tot en met E5 en welke onderwerpen in deze standaarden aan bod komen. Ook geven we voorbeelden van beleid en doelstellingen op het gebied van milieu. Tot slot leert u over het Greenhouse Gas Protocol en de EU Taxonomy.

In module 4 bespreken we het sociale aspect in de CSRD. De onderwerpen die in ESRS S1 tot en met S4 aan bod komen worden uitgebreid behandeld zoals diversiteit, mensenrechten en werknemers in de waardeketen. We geven voorbeelden van beleid en doelstellingen. 

Module 5 gaat in op governance en zakelijk gedrag zoals beschreven in ESRS G1. U leert wat goverance is, hoe governance in de CSRD is opgenomen en welke onderwerpen ESRS G1 behandelt. We geven voorbeelden van beleid en doelstellingen en laten zien welke stappen u moet nemen om CSRD te implementeren.

Module 6 gaat over het rapporteren volgens de CSRD en het jaarverslag. Hierbij gaan we ook in op ESRS 2 ‘algemene toelichtingen’. We behandelen de beheersing van informatie en de assurance die wordt afgegeven door de externe accountant. 

Uit ervaring weten wij dat cursisten veel prijs stellen op een terugkommiddag. Om de praktijk te toetsen aan de theorie en te leren van de ervaringen van de andere deelnemers. Tijdens de terugkomdag bespreken we vragen uit de praktijk en manieren om de juiste antwoorden te vinden. Deelname is kosteloos en optioneel. De datum wordt in overleg met de deelnemers vastgesteld.  

 

Praktische informatie

Startdatum 11 september 2024 

De zes middagen zijn op de woensdagen 11 september, 18 september, 25 september, 2 oktober, 9 oktober en 16 oktober. In overleg met de deelnemers wordt de datum bepaald waarop de terugkommiddag plaatsvindt.     

U kunt zich voor deze cursus inschrijven tot en met 4 september 2024.

Lestijden: de lestijden zijn van 13.00 tot 16.30 uur. 

Locatie: Woudschoten Hotel & Conferentiecentrum in Zeist. 

Groepsgrootte: minimaal acht en maximaal achttien deelnemers. 

Kosten: 2.750 euro, exclusief btw. 

Incompany-trainingen

Flynth biedt ook incompany-trainingen op maat aan in het Nederlands of Engels. Deze zijn afgestemd op uw behoefte, branche en organisatie en speciaal bedoeld voor teams, afdelingen of bestuursleden. Zo kunt u samen met collega’s leren wat de CSRD voor uw organisatie betekent. 

Meer informatie? Neem contact op via onderstaand formulier.

Wilt u meer weten over onze cursus of incompany-training?

Stel uw vraag in onderstaand formulier, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.