Uw bedrijf verduurzamen: Energie-Audit en duurzaamheidskeurmerken

 
Uw bedrijf verduurzamen: Energie-Audit en duurzaamheidskeurmerken
Gepubliceerd: 27-03-2024, laatst gewijzigd: 27-03-2024

De vierjaarlijkse, verplichte Energie-Audit (EED) 2024 staat weer voor de deur. In 2020 hielpen we veel klanten al met de Energie-Audit en nu is het opnieuw tijd om deze in te dienen. Maar is de Energie-Audit eigenlijk verplicht als u beschikt over bepaalde duurzaamheidskeurmerken? Ik vertel u hier meer over. 

Wat is de Energie-Audit ook alweer?

De Energie-Audit geldt voor bedrijven met 

  • 250 fte of meer 
  • een jaaromzet van meer dan 50 miljoen euro én een jaarlijks balanstotaal van meer dan 43 miljoen euro 

In de EED rapporteert u over energiestromen en -verbruik binnen uw bedrijf. U biedt hiermee niet alleen inzicht in uw actuele verbruikskosten, maar ook in de besparingsmogelijkheden van uw bedrijf. Denk aan gebouwen, processen, installaties en vervoer. 

Verduurzamingsmaatregelen

Op basis van deze inventarisatie maken we samen keuzes voor verduurzamingsmaatregelen die passen bij uw onderneming. Keuzes die rendabel zijn en wellicht in aanmerking komen voor energie- of milieu-investeringsaftrek (EIA of MIA) en in sommige gevallen de Versnelde klimaat investeringen industrie regeling (VEKI). Zo verbinden we duurzaamheidsmaatregelen aan renderende investeringen.  

CO2-prestatieladder of BREEAM 

We merken dat veel ondernemers graag willen voldoen aan duurzaamheidskeurmerken. Het helpt u wellicht bij het binnenhalen van opdrachten, subsidies, goedkopere financieringen enzovoort.  

Is indienen van een Energie-Auditrapport voor u verplicht? Een bijkomend voordeel van het behalen van bepaalde duurzaamheidskeurmerken is dat u vervolgens met een melding Energiebesparingsplicht kunt volstaan. U hoeft dan geen volledige EED meer uit te voeren.  

Voorbeelden van deze keurmerken zijn BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) en de CO2-prestatieladder.  

BREEAM 

Het duurzaamheidskeurmerk BREEAM wordt wereldwijd gebruikt als een standaard voor het beoordelen van de milieu-impact en prestaties van gebouwen in verschillende categorieën, zoals energie- en waterverbruik. Voor u biedt het behalen van een BREEAM-certificering verschillende voordelen. Allereerst helpt het bij het verbeteren van de milieu-impact van uw faciliteiten. Bovendien kan een BREEAM-certificaat de reputatie van uw bedrijf versterken, omdat het aantoont hoe u zich inzet voor duurzaamheid en milieubewustzijn. Hierdoor hoeft u daarnaast geen volledig Energie-Auditrapport meer in te dienen. 

CO2-prestatieladder 

Dit geldt ook voor de CO2-prestatieladder, een slim duurzaamheidskeurmerk. Hiermee wordt u gestimuleerd om uw CO2-uitstoot te verminderen en duurzamer te opereren. Hierdoor bespaart u kosten op energie en grondstoffen. Ook wordt bij veel publieke aanbesteders een fictieve korting op een inschrijfprijs gegeven, als u als inschrijver hoger op de ladder staat. Zo wordt het stapje extra dat u als ondernemer zet, direct beloond.  

Meer weten? 

Wat is uw duurzaamheidsambitie? Hebt u vragen over de Energie-Audit? Wilt u meer weten over duurzaamheidskeurmerken of duurzaam bouwen? Flynth en Rombou adviseren u graag en kijken altijd naar wat het beste is voor uw bedrijf. Samen halen we meer energie uit uw bedrijf. Neem contact op met uw Flynth-adviseur of vul onderstaand formulier in. 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: