Energiebesparingsplicht

Energiebesparingsplicht

Check of uw bedrijf moet voldoen aan de meldingsplicht energiebesparing

Meld uw energieverbruik bij de overheid

Bedrijven en instellingen die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas per jaar verbruiken zijn verplicht energiebesparende maatregelen te treffen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Bedrijven moesten vóór 1 juli 2019 melden welke maatregelen zij hebben getroffen. 

Is het bij u nog niet gelukt en moet uw bedrijf aan de energiebesparingsplicht voldoen? 

Met de handige tool van Flynth berekent u het snel. Vul uw totaalverbruik in en bekijk of u verplicht bent melding te doen van uw energieverbruik.

Naar de rekentool voor de energiebesparingsplicht

Maatregelen om energie te besparen

Moet u voldoen aan de meldplicht op energieverbruik? Dan bent u ook verplicht om maatregelen te nemen zodat u energie bespaart. De maatregelen zijn per bedrijfstak verschillend. Dit doet u bij op de website van RVO. Heeft u een maatregel nog niet genomen? Dan moet u per maatregel een reden formuleren. 

Maak gebruik van de kennis van Flynth

De energiebesparingslijst invullen kost behoorlijk wat tijd. Lukt het niet om alle vragen zelf te beantwoorden? Flynth kan samen met u de stappen doorlopen. Wij doorlopen samen met u alle maatregelen en verzorgen voor u de melding en registratie bij RVO.

Welke maatregelen gelden er voor u?

“Bekijk goed aan welke plicht u moet voldoen en welke maatregelen voor u gelden. Soms kunt u zelfs subsidie ontvangen. Zo voldoet u tijdig aan de meldplicht, uw bedrijf draagt bij aan energiebesparing en u verdient de investering volgens de overheid binnen 5 jaar terug.”

Wat is de energiebesparingsplicht?

De overheid heeft als doel gesteld om in 2030 49% minder broeikasgassen uit te stoten. Om dit te bereiken zijn er verschillende maatregelen ingevoerd. Deze maatregelen, waaronder de energiebesparingsplicht, moeten ervoor zorgen dat het energieverbruik in Nederland omlaag gaat. Alle bedrijven die meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardas per jaar verbruiken zijn verplicht om energiebesparende Erkende Maatregelen (EML) te treffen. Al deze maatregelen hebben een terugverdientijd van maximaal vijf jaar. Bij Flynth adviseren wij u graag over de energiebesparingsplicht.

Erkende energiebesparende maatregelen

Behoort uw bedrijf tot een van de 19 bedrijfstakken?

De overheid heeft 19 verschillende bedrijfstakken vastgesteld in het Energieakkoord voor duurzame groei. Bedrijven in deze bedrijfstakken moeten voldoen aan de energiebesparingsplicht. Twijfelt u of uw bedrijf wel binnen zo’n bedrijfstak valt? Bekijk het hier.