Verkoop bedrijfsmiddelen uitstellen tot 2023

 
Verkoop bedrijfsmiddelen uitstellen tot 2023
Gepubliceerd: 14-11-2022, laatst gewijzigd: 24-01-2024

Wilt u uw bedrijfsmiddelen verkopen die u in 2018 heeft aangeschaft? En heeft u hiervoor destijds bij de aankoop investeringsaftrek gekregen? Probeer de verkoop dan eventueel uit te stellen. Zo voorkomt u namelijk de toepassing van de desinvesteringsbijtelling.

Wanneer u investeert in bedrijfsmiddelen dan kunt u onder diverse voorwaarden hierover investeringsaftrek claimen. U kunt dan een bepaald percentage van het investeringsbedrag in mindering brengen op de winst uit onderneming waardoor u minder belasting betaalt. Dat geldt zowel voor ondernemers in de inkomstenbelasting als voor ondernemingen (denk vooral aan BV’s) in de vennootschapsbelasting.
Die investeringsaftrek is echter niet definitief. Wanneer u het bedrijfsmiddel namelijk weer verkoopt binnen vijf jaar na het begin van het jaar waarin de aftrek is geclaimd, moet u een deel van die investeringsaftrek weer bij uw inkomen optellen en daarover belasting betalen. Pas wanneer u het bedrijfsmiddel buiten de termijn van vijf jaar verkoopt, hoeft u niets meer bij uw winst te tellen.

Wanneer u eind 2022 overweegt om een bedrijfsmiddel te verkopen dat u in 2018 heeft aangeschaft, valt u nog net binnen die vijfjaarstermijn; het jaar 2018 telt namelijk ook mee voor het bepalen van de termijn. Als u dat bedrijfsmiddel wilt verkopen kunt u dat voor de toepassing van deze regeling beter doen op 2 januari 2023 dan op 31 december 2022.

Deze bijtelling bedraagt overigens maximaal het bedrag dat u destijds als investeringsaftrek heeft toegepast. Verkoopt u bedrijfsmiddelen voor in totaal maximaal 2400 euro, dan blijft de desinvesteringsbijtelling zelfs helemaal achterwege.

Let op: de desinvesteringsbijtelling geldt niet alleen bij verkoop, maar ook bij andere vormen van vervreemding. Zo vormt het overbrengen van bedrijfsmiddelen naar uw privévermogen een fictieve vervreemding. De fiscus neemt in dat geval de waarde in het economisch verkeer van het bedrijfsmiddel als overdrachtsprijs.

Vraag fiscaal advies

Wilt u weten of het uitstellen van de verkoop van bedrijfsmiddelen voor u een goede optie is? Uw adviseur geeft u graag (fiscaal) advies. Samen vindt u het scenario dat het beste bij u en uw onderneming past.

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Eindejaarstip 2022

Geschreven door: