Tuinbouw Ondernemersprijs belicht sector in transitie

 
Tuinbouw Ondernemersprijs belicht sector in transitie
Gepubliceerd: 25-03-2024, laatst gewijzigd: 25-03-2024

Op woensdag 6 maart was de uitreiking van de Tuinbouw Ondernemersprijs 2024. De winnaar Stolk Brothers zet krachtig in op duurzame vernieuwing. Dit weerspiegelt de ontwikkelingen in de glastuinbouw als geheel. Deze innovatieve sector is sterk in beweging, en er gaat nog veel meer veranderen. Flynth draagt bij aan duurzaam ondernemerschap in deze sector in transitie en is partner van de Tuinbouw Ondernemersprijs. 

We willen met z’n allen efficiënter en energiezuiniger produceren. Meer recyclen, minder CO2-uitstoot, optimale arbeidsvoorzieningen. Dit is een sterke prikkel om te innoveren. De glastuinbouw is een duurzame sector, waar ondernemers niet bang zijn om te experimenteren met nieuwe technologieën. Tegelijk zijn de uitdagingen qua energie, water, milieu en biodiversiteit groot. Werken aan duurzaamheid is essentieel voor de toekomst van tuinbouwers. 

Tuinbouw Ondernemersprijs

De Tuinbouw Ondernemersprijs is dé ondernemersprijs van de sector, die sinds 1986 jaarlijks wordt toegekend door de Stichting Tuinbouw Ondernemersprijs. Als partner wil Flynth innovaties, duurzaamheid en goed werkgeverschap in de tuinbouwsector laten zien en stimuleren. Zoals bij de winnaar van dit jaar: Stolk Brothers. Broers David en Pieter Stolk zetten als vierde generatie krachtig in op continuïteit, vrijwel honderd procent biologische gewasbescherming en veenvrij telen. 

Circulaire (voedsel)productie

Nederland wil in 2050 volledig circulair zijn. Dit heeft grote impact, ook op tuinbouwondernemers. Die zoeken alternatieve bronnen voor primaire grondstoffen en slimme innovaties volgen elkaar steeds sneller op. De speciale themaprijs ‘Circulair Ondernemen’ geeft een podium aan vernieuwing gericht op circulariteit in de tuinbouwketens. De Oesterzwammerij is de winnaar. Met hun nieuwe vorm van tuinbouw sluiten ze kringlopen en benutten ze afvalstromen als grondstof. 

Essentiële schakel 

Als we kijken naar de toekomst van food en agri, is één ding zeker. We gaan veel meer groente en fruit verbouwen op een beperkt oppervlak. De tuinbouwsector is een essentiële schakel in de transitie naar een duurzame economie. De tuinbouw zal dus blijven innoveren. Dat zie je ook terug in de trends qua energie, gewasbescherming, arbeidsvoorzieningen, emissiereductie en waterbeheer. Alles staat in het teken van duurzaam, circulair, digitaal en gerobotiseerd. Daarin lopen tuinbouwondernemers voorop.  

Pas het begin 

Er gebeurt dus al heel veel. En tóch staan we pas aan het begin, ook omdat het landschap van maatschappelijke en milieuvereisten steeds verandert. Net als andere sectoren moet ook de tuinbouw zijn CO2-uitstoot blijven verlagen en zorgdragen voor meer biodiversiteit en een optimale water- en bodemkwaliteit. Deze transitie vraagt om samenwerking in de hele marktketen. Niemand kan de toekomst voorspellen, maar we kunnen samen wel ambitieuze doelen stellen. 

Gezamenlijke inspanning 

Om als glastuinbouwsector voorloper te blijven in wereldwijde innovaties, zijn cross-overs met andere sectoren essentieel. Denk aan de energiesector en de zorg. Maar de verduurzamingsslag is niet van vandaag op morgen geregeld. En in die voortdurende verbeterslag willen we de overheid en maatschappij wel meenemen. Dat alles vraagt om een gezamenlijke inspanning, met een gedeelde visie en doelen, en open communicatie tussen de ketenpartners. 

Flynth en duurzaamheid 

Duurzaam werken heeft ook voor Flynth de hoogste prioriteit. Met onze dienstverlening rondom dit thema maken we het verschil voor de omgeving, medewerkers en maatschappij. We maken ondernemers bewust van uitdagingen en kansen, en ondersteunen ze in het steeds beter zorgen voor natuur en maatschappij. We adviseren op het gebied van duurzaamheid, verslaglegging en investeringsbeslissingen. Het milieu, de sociale impact en goed bestuur staan altijd voorop. 

De focus van onze organisatie qua duurzaamheid ligt op: 

  • energietransitie 
  • duurzame bedrijfsvoering 
  • verslaglegging en reporting 

Mens, milieu en omgeving 

Duurzaamheid is meer dan het effect van een product op de natuur. Het gaat om groenten, fruit, bloemen en/of planten telen met aandacht voor mens, milieu en omgeving. Flynth helpt kwekers hierbij om een duurzaam en rendabel bedrijfsmodel op te stellen. Wij feliciteren de winnaars én genomineerden van de Tuinbouw Ondernemersprijs. Jullie belichamen voor ons de (veer)kracht van de tuinbouw en inspireren ook weer collega-ondernemers tot vernieuwing! 

Kom in contact 

Sociale impact maken, duurzame innovaties, circulair werken en de CO2-footprint verkleinen: ook voor Flynth staat dit voorop. Duurzaamheid is hét thema waar het nu om draait. We zijn continu op zoek naar slimme alternatieven. De ontwikkelingen in de markt volgen we op de voet. Wij adviseren tuinbouwondernemers in vraagstukken die hierbij komen kijken. Wilt u meer weten over onze dienstverlening? Vraag het uw Flynth-adviseur of neem contact op via het formulier. 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: