Status Noord-Ierland i.v.m. Brexit

 
Gepubliceerd: 19-02-2021, laatst gewijzigd: 12-12-2023

Per 1 januari 2021 is de overgangsperiode voor het Verenigd Koninkrijk geëindigd en wordt vanaf dat moment behandeld als een niet-EU-land. Dit geldt ook voor wat betreft douane en btw. Noord-Ierland is onderdeel van het Verenigd Koninkrijk, maar voor Noord-Ierland geldt een bijzondere positie. Voor goederentransacties geldt dat Noord-Ierland onderdeel blijft van het EU-btw-stelsel om een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland te voorkomen. Ook na 1 januari 2021. Wat betekent dit?

Goederen

De verkopen met een bestemming in Noord-Ierland zijn geen export. Voor zendingen van goederen van en naar Noord-Ierland gelden geen douaneformaliteiten. Voor deze zendingen hoeven geen invoer- en/of uitvoeraangiften gedaan te worden. Als goederen, bijvoorbeeld per vrachtwagen, via Engeland, Schotland en Wales worden vervoerd, zullen de goederen onder een speciaal douaneregime moeten worden vervoerd (dit wordt ook wel de ‘Land Bridge’ genoemd, een regeling die vergelijkbaar is met T-1 vervoer van goederen).

De levering van goederen naar Noord-Ierland, is een intracommunautaire levering met 0% btw. Als voorwaarden gelden de reguliere voorwaarden voor intracommunautaire leveringen (de koper heeft een geldig (EU-)btw-nummer en de vervoersbewijzen zijn beschikbaar). Bedrijven moeten daarom hun administratie zo inrichten dat leveringen aan een ondernemer in Noord-Ierland worden behandeld als een intracommunautaire levering (3b, ICP en mogelijk intrastat). Leveringen aan andere delen van het Verenigd Koninkrijk dienen te worden behandeld als export (3a en geen ICP). Zorg dat leveringen aan Noord-Ierland en leveringen naar de rest van het VK separaat traceerbaar zijn in de administratie

Ook aankopen waarbij goederen vanuit Noord-Ierland naar de EU worden vervoerd, blijven intracommunautaire transacties. De koper dient ten aanzien van deze goederen een intracommunautaire verwerving te melden in de EU-lidstaat van aankomst van de goederen. Deze aankopen zijn dus geen import.

LET OP: btw-plichtige ondernemers in Noord-Ierland hebben een apart EU-btw-nummer gekregen beginnend met XI. Dit nummer moet worden gebruikt bij intracommunautaire leveringen aan deze afnemers. Het XI-nummer kan worden gecheckt op de website van de Europese Commissie. Voor deze transacties is het gebruik van het oude nummer wat begint met GB niet langer toegestaan.

Diensten

De bijzondere status van Noord-Ierland geldt niet voor diensten. Voor diensten geldt dat Noord-Ierland wordt gezien als een niet-EU-land. Dit betekent dat per 1 januari 2021 diensten aan afnemers in heel het Verenigd Koninkrijk moeten worden behandeld als diensten aan een afnemer in een niet-EU-land. Afhankelijk van de soort dienst die wordt verricht en het type afnemer (ondernemer of particulier) moet worden beoordeeld in welk land de btw moet worden afgedragen.

​​​​​​​Als u vragen hebt over internationaal goederen of dienstenverkeer, maak gebruik van het onderstaande formulier.

 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: