Regeling VEKI-subsidie voor klimaatinvesteringen in de maakindustrie open

 
Regeling VEKI-subsidie voor klimaatinvesteringen in de maakindustrie open
Gepubliceerd: 22-04-2024, laatst gewijzigd: 13-05-2024

De Versnelde klimaatinvestering in de industrie (VEKI) is maandag 22 april geopend. Deze openstelling loopt tot 31 januari 2025. De aanvragen worden op volgorde van binnenkomst beoordeeld en uitgekeerd. Wacht dus niet te lang met aanvragen. Het lijkt erop dat de maakindustrie volop kansen laat liggen om subsidie aan te vragen voor investeringen die de CO2-uitstoot verminderen.   

Alle ondernemingen in de maakindustrie (dus zowel grote als kleine bedrijven die voedingsmiddelen produceren of producten vervaardigen), energiedistributie en afval- en afvalwaterverwerking kunnen subsidie aanvragen voor Versnelde klimaatinvesteringen industrie (VEKI). De VEKI-subsidie is in het leven geroepen als stimulans om deze bedrijven te laten investeren in apparaten, systemen of technieken die broeikasgasemissies verlagen. Producenten en distributeurs in de maakindustrie kunnen de subsidie aanvragen voor grootschalige investeringen in energie-efficiëntie, recycling en hergebruik van afval, lokale infrastructuur en andere CO2-reducerende maatregelen.  

Aanvraag op tijd indienen 

Het nieuwe budget voor deze openstelling is 130 miljoen. Dit is vergelijkbaar met de vorige openstelling, waarvan toen slechts 22 procent werd benut. Als u van de regeling gebruik wilt maken, raden we aan op korte termijn voor te bereiden. Zo voorkomt u dat u te laat bent met indienen en geen subsidie krijgt, omdat het gereserveerde budget op is.   

Hoogte VEKI-subsidie 

Afhankelijk van de investering kan een onderneming zo’n dertig tot zeventig procent van de (meer)kosten met een VEKI-subsidie vergoed krijgen. Voor mkb-bedrijven geldt een minimaal subsidiebedrag van 30.000 euro. Grootbedrijven kunnen een VEKI-subsidie van minimaal 125.000 euro en maximaal 30 miljoen aanvragen.   

Voorwaarden voor VEKI 

Ondernemingen moeten aan meerdere voorwaarden voldoen om voor de VEKI-subsidie in aanmerking te komen. Zo moet de investering waarvoor ze subsidie aanvragen een versnelde CO2-reductie tot doel hebben. Daarnaast is de eis dat het apparaat, het systeem of de techniek waarin ze investeren, een bewezen werking heeft en klaar is voor de markt. Ook komen alleen investeringen in aanmerking die zonder de subsidie een terugverdientijd van meer dan vijf jaar hebben.  

Voorbeelden waarbij een VEKI-subsidie van toepassing kan zijn, is een extra investering waarbij een forse gas- of elektriciteitsbesparing wordt behaald of een forse vermindering van afval uit het productieproces (besparing van grondstof). 

Welke energiebesparende maatregelen zou u kunnen nemen?

Wilt u weten welke energiebesparende maatregelen u zou kunnen nemen? Schakel de hulp in van een van onze adviseurs om mee te denken hierin of bij het ontwikkelen van een duurzaamheidstrategie met bijbehorende subsidiekansen. 

Meer informatie

Wilt u weten wat uw kansen voor VEKI-subsidie zijn? Of hebt u andere vragen over deze of andere subsidies? We beantwoorden ze graag. Vul onderstaand contactformulier in of neem contact op met uw adviseur. 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: