Leasen in de akkerbouwsector: welke vormen en voordelen zijn er?

 
Leasen in de akkerbouwsector: welke vormen en voordelen zijn er?
Gepubliceerd: 22-03-2024, laatst gewijzigd: 28-03-2024

Akkerbouwers maken steeds vaker gebruik van leaseconstructies, bijvoorbeeld voor machines en zonnepanelen. Een paar jaar geleden ging dat nog om de traditionele financial lease, maar inmiddels zijn ook operational en wissellease aan het lijstje toegevoegd. Wat zijn de verschillen tussen deze leasevormen en hoe kunt u er uw voordeel mee doen? 

Akkerbouwers leaseten zo’n tien jaar geleden vooral trekkers. Bij verschillende trekkermerken was dit praktisch een onderdeel van de aanschaf. Dit kwam ook omdat de rentepercentages zeer scherp waren. Inmiddels kunnen akkerbouwers vrijwel alle machines via een leaseconstructie aanschaffen. Ook voor de aanschaf van zonnepanelen is leasen in trek. Er zijn twee leasevormen: financial lease en operational lease. Akkerbouwers maken het meest gebruik van financial lease.  

Wat is het verschil tussen financial en operational lease? 

Financial en operational lease verschillen behoorlijk van elkaar. Hieronder staan die verschillen op een rij. 

Bij financial lease: 

  • bent u eigenaar van het geleasete object; 
  • staat het object op jouw balans; 
  • mag u erop afschrijven; 
  • hebt u recht op investeringsaftrek; 
  • draagt u zelf de kosten voor onderhoud en verzekering; 
  • lost u gedurende een vooraf afgesproken termijn af. 

De aflossing verloopt bij financial lease via een annuïtair betalingsschema. U betaalt tijdens de gehele looptijd iedere maand hetzelfde bedrag. Financial lease is dus een soort lening. 

Bij operational lease: 

  • bent u niet de eigenaar van het object, maar de leasemaatschappij; 
  • is de leasemaatschappij verantwoordelijk voor alle kosten, zoals onderhoud en verzekering; 
  • zitten deze kosten in de leaseprijs die u betaalt. 

U betaalt maandelijks een bedrag aan de leasemaatschappij. Operational lease is dus een soort huur. 

Wissellease: een combinatie van leasevormen 

Leasemaatschappijen bedenken steeds nieuwe vormen van lease om aan de wensen van hun klanten te voldoen. Een voorbeeld hiervan is de combinatie van operational en financial lease. Dit wordt ook wel wissellease genoemd. Dit is een vorm van lease waarbij in de overeenkomst is vastgelegd dat u de leasevorm binnen een bepaalde periode mag wijzigen. U kunt bijvoorbeeld starten met operational lease. In die periode bent u ‘huurder’ en blijft de leasemaatschappij eigenaar van uw object.  

Na de afgesproken periode kunt u overstappen op financial lease en wordt u wel eigenaar van het object. U kunt in dat geval ook aanspraak maken op alle fiscale aftrekposten die daarbij horen. Hiermee kunt u de leasevorm laten aansluiten bij de behoefte van uw onderneming. Dat kan bijvoorbeeld interessant zijn als u in het lopende jaar al veel andere investeringen hebt gedaan en daardoor recht hebt op een langere kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. In het lopende jaar huurt u bijvoorbeeld een machine, om vervolgens pas in het volgende boekjaar eigenaar van deze machine te worden. 

Huur

Hebt u gedurende een korte periode een trekker of machine nodig? Er zijn steeds meer mogelijkheden om voor een vooraf bepaalde periode afspraken te maken over huur. Het voordeel is dat u in drukkere periodes dan over deze trekker of machine kunt beschikken en daarnaast is het tarief vaak inclusief onderhoud en verzekering. Zo weet u vooraf waar u aan toe bent en kunt u de werkzaamheden uitvoeren met de nieuwste of modernste trekkers of machines. 

Flynth helpt u graag 

Hebt u nog vragen over de verschillende vormen van lease? Of wilt u weten welke vorm bij uw situatie past? Onze specialisten staan voor uw klaar. Neem gerust contact op met uw Flynth-adviseur of maak een afspraak bij een kantoor in de buurt. 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: