Energievoordelen glastuinbouw vallen weg; wees voorbereid

 
Energievoordelen glastuinbouw vallen weg; wees voorbereid
Gepubliceerd: 20-04-2023, laatst gewijzigd: 24-01-2024

Het verlaagde energietarief voor de glastuinbouw vervalt per 1 januari 2025. Ook de vrijstelling van energiebelasting voor WKK-installaties verdwijnt deels. Daarmee stijgen de kosten voor uw tuinbouwbedrijf flink. Bereid u hierop voor: bespaar energie, verduurzaam en reken scenario’s door. 

Flinke kostenstijging 

Hoe de belastingregels voor warmtekrachtkoppeling (WKK) precies veranderen is nog niet duidelijk. Misschien moet alleen belasting betaald worden over het aardgasverbruik dat opgaat aan restwarmte, misschien ook voor het deel dat omgezet wordt in elektriciteit voor eigen gebruik. Hoe dan ook: de impact voor ondernemers in de glastuinbouw met een WKK-installatie is groot met een flinke kostenstijging. Zeker omdat ook het verlaagde energietarief verdwijnt. 

Afhankelijk van omvang en energievraag 

Voor uw bedrijf kunnen de energiekosten mogelijk stijgen met € 1 tot € 10 per vierkante meter glasoppervlak. Hoeveel precies is afhankelijk van de omvang, de energievraag en de energievoorziening. Kleine bedrijven met belichting of WKK worden het hardst geraakt. Grote bedrijven met relatief veel duurzame energie hebben er het minst last van.  

Impact beperken 

Om de impact te beperken, zoekt de overheid momenteel nog naar aanpassingen in de tarieven en/of de belastingdruk. Tegelijk adviseren we om zelf ook te zoeken naar mogelijkheden om energiezuinig te werken. Een WKK-installatie is daar vanuit het verleden een goed voorbeeld van. Deze werkt heel efficiënt, wekt elektriciteit op en biedt mogelijkheden om de daarbij vrijkomende warmte weer nuttig te gebruiken. 

Energie besparen en verduurzamen 

Energie besparen is ook mogelijk door gebruik van extra isolatie, (extra) schermen, led-belichting en andere energiezuinige installaties. Een volgende stap is de inzet van duurzame energiebronnen, zoals aardwarmte, wind en zon. Combineer die met technieken om energiestromen optimaal te benutten. Zo wordt het economisch interessant én draagt u bij aan de energietransitie. Op de lange termijn kan waterstof dit wellicht nog naar een hoger plan brengen. 

Koploper intensieve teelt 

Met zulke maatregelen werkt u mee aan de toekomst van de glastuinbouw: fossielvrij telen. Zo blijven we in Nederland koploper in de intensieve teelt. Benut die potentie om te komen tot energiezuinige en circulaire productie van gezonde gewassen voor een gezonde leefomgeving. Wij zijn ervan overtuigd dat teelt onder glas nodig blijft om goede producten te leveren. 

Scenario’s doorrekenen  

Hoe bepaalt u nu welk van deze maatregelen voor u het best werken? En hoe vindt u het evenwicht tussen het vermijden en aanvaarden van risico’s? Stuur daarvoor op basis van actuele cijfers en blijf uw geldstromen in beeld houden. Reken ook verschillende scenario’s door. Verwerk de invloed van mogelijke keuzes gedurende het jaar in uw kosten en opbrengsten en bepaal wat dit betekent voor de financiële situatie van uw bedrijf. Zo bent u tijdig voorbereid op de geschetste ontwikkelingen. 

Flynth helpt u verder 

Wilt u advies voor de specifieke situatie van uw tuinbouwbedrijf? Wij adviseren u graag. Zo helpen we u om uw financiële basis goed in te richten met de FlynthLink rapportage- en begrotingstool. Om geschikte maatregelen te kiezen én door te voeren met behulp van begrotingen, strategievorming en het aanvragen van financiering. Meer weten? Neem contact op met uw Flynth-adviseur of vul stel uw vraag via formulier.

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: