Einde coronategemoetkoming: de gevolgen voor thuiswerken over de grens

 
Einde coronategemoetkoming: de gevolgen voor thuiswerken over de grens
Gepubliceerd: 27-06-2022, laatst gewijzigd: 24-01-2024

Thuiswerken over de grens mag voorlopig geen gevolgen hebben voor de sociale zekerheid, binnen de Europese Unie is aangekondigd dat deze tegemoetkoming in het kader van de coronapandemie  blijft gelden tot en met 31 december 2022. Voor de belastingheffing heeft Nederland vergelijkbare afspraken gemaakt met België en Duitsland, máár die afspraken eindigen naar verwachting al op 30 juni 2022. Hebt u werknemers die in het buitenland wonen en daar thuiswerken? Zij worden na beëindiging van de coronategemoetkomingen deels belast en/of mogelijk geheel sociaal verzekerd in hun woonland. Breng de gevolgen voor u als werkgever en voor uw werknemer(s) dus zo snel mogelijk in kaart en onderneem zo nodig actie.

Belasting betalen bij thuiswerken in België en Duitsland

Nederland heeft met veel landen een belastingverdrag gesloten. Op grond daarvan is alleen het salaris voor de Nederlandse werkdagen in Nederland belast. Over het salaris dat is toe te rekenen aan het thuiswerken, moet belasting betaald worden in het woonland. Vanaf 1 juli 2022 wordt het salaris dus gesplitst als er wordt thuisgewerkt in België of Duitsland.

Sociale verzekeringsplicht bij thuiswerken in het buitenland

Wordt er voor 25% thuisgewerkt in het buitenland, dan is een medewerker daar ook sociaal verzekerd  en moeten daar premies worden afgedragen. Het thuiswerken heeft echter voorlopig nog geen gevolgen voor de sociale verzekering, omdat de uiterste datum van deze coronategemoetkoming is verplaatst naar 31 december 2022. Houd uiteraard wel rekening met de beëindiging van deze tegemoetkoming. 

Voorbeelden

Wanneer verzekeringsplicht en belasting betalen bij thuiswerken in het buitenland? 

Hendrik (IT-consultant) woont in België en werkt 5 dagen per week in Maastricht voor zijn Nederlandse werkgever. Vanwege corona heeft hij volledig thuisgewerkt in België. Dit is zo goed bevallen dat Hendrik ook na de coronaperiode 3 dagen per week – dus voor 60% – thuiswerkt. 

Wat gebeurt er als de coronategemoetkoming stopt? 

Het salaris van Hendrik is 60% belast in België en 40% belast in Nederland. Hendrik is niet langer opgenomen in de Nederlandse sociale verzekeringen, maar gaat deelnemen aan de Belgische RSZ. De werkgever moet zich in beginsel in België registreren bij de Belgische belastingdienst en de RSZ en daar loonbelasting en premies afdragen.

Gevolgen voor thuiswerkers over de grens snel in kaart brengen

In de meeste landen is de werkgever verantwoordelijk voor de juiste afdracht belasting en sociale verzekeringspremies. Breng de gevolgen voor uw bedrijf en uw werknemer(s) dus zo snel mogelijk in kaart, aangezien de afspraken voor zowel belastingheffing (30 juni 2022) als sociale zekerheid (31 december 2022) dit jaar nog vervallen. Let op, want het kan zijn dat dit ook gevolgen heeft voor de pensioenopbouw en arbeidsrechtelijke aspecten. 

Vragen over thuiswerkers in het buitenland

Hebt u vragen over de gevolgen en afspraken bij thuiswerkende medewerkers in het buitenland? Neem contact op met Flynth. 
 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: