Duurzaamheidsdoelen en rendement behalen gaan hand in hand

 
Duurzaamheidsdoelen en rendement behalen gaan hand in hand
Gepubliceerd: 07-02-2024, laatst gewijzigd: 07-02-2024

Tegelijkertijd excelleren in duurzaamheid én rendement? Het kan. In deze blog ontdekt u hoe u als melkveehouder met de juiste kennis en actiepunten uw duurzaamheidsscore en bedrijfsresultaten optimaliseert in het nieuwe jaar. 

Bij Flynth zien we grote verschillen in de resultaten van individuele en vergelijkbare melkveebedrijven. Voorbeeld: de top 25 procent beste melkveebedrijven realiseert een bijna zeven cent hogere marge per kilogram melk, dan het gemiddelde melkveebedrijf. Dit komt voor een gemiddeld melkveebedrijf neer op een verschil van bijna 74.000 euro op jaarbasis.  

Verband financiële resultaten en duurzaamheidscores

Ook zien we grote verschillen in duurzaamheidscores. Eerder onderzoek van Flynth toonde een verband aan tussen de financiële resultaten van melkveebedrijven en de duurzaamheidscores. In dit onderzoek koppelden we de financiële resultaten van melkveebedrijven aan KringloopWijzer-gegevens. Kort samengevat bleek dat geld- en mineralenstromen vaak parallel lopen. Eenzelfde verband volgt nu ook uit onderzoek door Wageningen Economic Research (WER), in opdracht van Duurzame Zuivelketen. Hierbij werd onderzocht of Nederlandse melkveebedrijven die integraal goed scoren op biodiversiteit, klimaat en grondgebondenheid, óók betere economische prestaties leveren.  

Beoordeling door financiers 

De relevantie van deze conclusies en verbanden neemt toe. Banken en andere financiers kijken bij financieringsaanvragen namelijk steeds vaker naar zowel de financiële prestaties als de duurzaamheidsprestaties. Als melkveehouder is het daarom steeds belangrijker om hierover goed geïnformeerd te zijn. Zeker ook omdat de beleidsmakers op het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en belangenbehartigers streven naar meer ‘doelsturing’ in plaats van vooral ‘middelvoorschriften’. 

Best presterende bedrijven

Het WER-onderzoek onthulde ook grote resultaatverschillen tussen individuele bedrijven. Opvallend: de bedrijven die het beste presteren op klimaat, grondgebondenheid en biodiversiteit worden vaker gerund door veehouders van 45-55 jaar. En minder vaak door ondernemers jonger dan 45 jaar. Ze zijn bovendien relatief meer te vinden in het noorden van Nederland en minder op veengrond. Deze bedrijven zijn vaker biologisch gecertificeerd of leveren producten volgens de criteria van ‘On the way to PlanetProof’. Ze opereren extensiever en hebben een lagere melkproductie per bedrijf, maar weten toch indrukwekkende resultaten te boeken. 

De best presterende bedrijven onderscheiden zich door een hogere grasopbrengst per hectare, een lagere stikstofkunstmestgift, een lager aandeel krachtvoer en een hoger aandeel gras in het rantsoen. Deze bedrijven realiseren niet alleen hogere opbrengsten, maar ook lagere toegerekende kosten per honderd kilogram melk en een hoger bedrijfsinkomen. 

Verrijk uw kennis

De conclusie is duidelijk: goed scoren op duurzaamheidsdoelen kan samengaan met een positief economisch resultaat. Vakmanschap en het opdoen van toereikende kennis blijven essentieel om succesvol te verduurzamen en tegelijkertijd economisch rendabel te zijn.  

Wij staan u bij

Met welk actiepunt gaat u het nieuwe jaar in om uw kennis en inzichten op dit gebied te verrijken? Wij bekijken graag met u wat het beste is voor uw situatie. Neem contact op via onderstaand formulier. 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: