Benut de herinvesteringsreserve tijdig!

 
Benut de herinvesteringsreserve tijdig!
Gepubliceerd: 15-11-2022, laatst gewijzigd: 24-01-2024

Heeft u dit jaar bedrijfsmiddelen verkocht en daarbij een boekwinst behaald, dan moet u daar waarschijnlijk belasting over betalen. Dat kunt u onder voorwaarden voorkomen door voor die winst een zogenoemde herinvesteringsreserve (HIR) te vormen.

U moet dan wel in beginsel uiterlijk binnen drie jaar na het jaar van de verkoop een bedrijfsmiddel terugkopen. Op dat moment moet u de verkoopwinst op het verkochte bedrijfsmiddel afboeken van de kostprijs van het gekochte bedrijfsmiddel.

Zo betaalt u geen belasting op de verkoopwinst, maar wordt die belastingheffing uitgesmeerd over komende jaren omdat u minder kunt afschrijven op het aangekochte bedrijfsmiddel.

Als de verkoop van het bedrijfsmiddel in 2019 heeft plaatsgevonden dan moet u dus uiterlijk in 2022 een ander bedrijfsmiddel hebben aangeschaft. Maar wat als dat niet lukt binnen die termijn?

Soms loopt de aanschaf van een nieuw bedrijfsmiddel vertraging op door bijzondere omstandigheden. In zo’n situatie kunt u de nieuwe investering toch niet binnen de termijn van drie jaren afronden en zou u de gevormde herinvesteringsreserve dus niet kunnen benutten.
In een dergelijke situatie kunt u de Belastingdienst verzoeken om de driejaarstermijn te verlengen. De inspecteur zal dit verzoek inwilligen als:

  • voor de herinvestering een langer tijdvak vereist is, in verband met de aard van aan te schaffen bedrijfsmiddelen; of
  • de herinvestering door bijzondere omstandigheden is vertraagd, maar dan moet u kunnen aantonen dat u een begin heeft gemaakt met de herinvestering.

TIP

Leg uw herinvesteringsvoornemen altijd vast in een schriftelijk document. Als de inspecteur namelijk van mening is dat u geen herinvesteringsvoornemen (meer) heeft, dan kan hij de HIR ook zelf toevoegen aan de belaste winst. Het is ook verstandig om dit jaarlijks te blijven doen totdat u de herinvestering heeft gedaan. Als de herinvestering vertraging oploopt, bewaar dan zoveel mogelijk de documenten die bewijzen dat sprake is van een bijzondere omstandigheid.

Onze adviseurs staan voor u klaar

Wilt u hulp bij uw aanvraag om termijnverlenging bij de Belastingdienst? Of wilt u sparren over mogelijke kwalificerende (her)investeringen? Uw Flynth-adviseur helpt u graag bij het vinden van het beste scenario voor u en uw onderneming.

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Eindejaarstip 2022

Geschreven door: