Belastingvrij schenken? Maak goede afspraken bij ongehuwde samenwoners

 
Belastingvrij schenken? Maak goede afspraken bij ongehuwde samenwoners
Gepubliceerd: 22-05-2024, laatst gewijzigd: 22-05-2024

Als ondernemer was u wellicht al op de hoogte van de tijdelijke mogelijkheid om eenmalig belastingvrij 100.000 euro te schenken voor de eigen woning van bijvoorbeeld uw kinderen. Veel ouders maakten hier de afgelopen jaren gebruik van. Maar let op: woont uw kind ongehuwd samen? En heeft uw kind de schenking gebruikt om samen met zijn of haar partner een eigen woning te kopen? Dan is het belangrijk om een paar zaken goed te regelen. Wij vertellen u waar u rekening mee kunt houden.

Belangrijk voor de samenwoners

Wordt uw kind samen met zijn of haar partner eigenaar van een woning? En zijn zij ongehuwd? Dan is het verstandig om een aantal zaken te regelen. Want wat gebeurt er met de woning als een van hen overlijdt of als de relatie eindigt? Doordat een wettelijke regeling ontbreekt voor ongehuwde samenwoners, hebben zij de mogelijkheid om hun samenwoning en eventuele scheiding grotendeels zelf te bepalen. Dus ook de financiële gevolgen ervan. In onderling overleg is veel mogelijk, het initiatief ligt echter nadrukkelijk bij de partners zelf.

Verjaring vordering na vijf jaar?

Het is vooral belangrijk om goede afspraken te maken als er sprake is van ongelijke investeringen in de woning. Wanneer de partners ieder voor vijftig procent eigenaar worden van de woning, maar één partner draagt meer bij dan zijn aandeel, ontstaat er in principe een vordering van die partner op de andere. Stel dat partner A en B een woning kopen voor 400.000 euro, waarvan 300.000 euro wordt gefinancierd met een banklening en voor 100.000 door partner B, dankzij een schenking van haar ouders. Dan gebruikt partner B vijftig procent van de 100.000 euro voor de aankoop van haar aandeel in de woning. De andere vijftig procent ‘leent’ ze aan haar partner voor zijn deel. Zodoende ontstaat er een vordering van partner B op A van 50.000 euro.

Maken zij geen afspraken over wanneer A die 50.000 euro terugbetaalt? Dan loopt B het risico dat deze vordering na vijf jaar verjaart. Dit betekent dat als zij na zes jaar uit elkaar gaan, B dit bedrag niet meer van A kan vorderen. Dan is zij die 50.000 euro kwijt.

Wat kunt u doen?

In de praktijk blijkt dat partners vaak niet beseffen dat deze vorderingen ook verjaren. Voor getrouwde en geregistreerde partners is het wettelijk geregeld dat vorderingen tussen hen tijdens hun huwelijk of geregistreerd partnerschap niet verjaren. Voor ongehuwde samenwonende partners ontbreekt een wettelijke regeling.

Gelukkig is de oplossing eenvoudig: zorg dat ze duidelijke afspraken maken over wanneer de ‘lening’ moet worden terugbetaald. Bijvoorbeeld bij de verkoop van de woning of bij het einde van de relatie. Leg deze afspraken bij voorkeur schriftelijk vast. Zorg er ook voor dat de ‘lening’ op dat moment daadwerkelijk wordt afgelost of spreek nieuwe termijnen af. 

Wij staan u bij

Het is dus belangrijk om goede, duidelijke afspraken te maken. Wij helpen u hier graag bij. Samen brengen we alle zaken in kaart die van belang kunnen zijn. Neem daarom contact op met uw adviseur van Flynth of vul onderstaand formulier in.

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Nieuws

Geschreven door: