1+1=3: als franchisegever en -nemers bereik je samen meer!

 
1+1=3: als franchisegever en -nemers bereik je samen meer!
Gepubliceerd: 22-08-2022, laatst gewijzigd: 24-01-2024

De samenwerking tussen franchisegever en -nemers kan enorm veel meerwaarde hebben. Synergie heet dat: de samenwerking levert meer op dan de losse onderdelen bij elkaar opgeteld. In deze blog vertel ik hoe u dat optimaal toepast in een franchiserelatie. 

Laat ik het principe van synergie uitleggen met een voorbeeld uit de sportbranche, waar ik vandaan kom. Als mens hebt u twee benen. De snelste manier om met één been vooruit te komen is hinkelen. Dan haalt u ongeveer 4 km/uur. Met twee benen gaat u niet dubbel zo snel hinkelen, maar kunt u rennen! Soms wel tot 20 km/uur, oftewel 5 keer zo snel. Of neem de muziek van The Beatles. Natuurlijk waren dat stuk voor stuk goede artiesten, maar als band veroverden ze de hele wereld omdat ze elkaar perfect aanvulden en zo een unieke sound creëerden. 

Synergie in franchise

Hoe u die synergie toepast in een franchisesamenwerking? Onderken om te beginnen elkaars kwaliteiten. De franchisegever heeft een duidelijke, unieke formule met afspraken over bijvoorbeeld assortiment, inkoopcondities, marketing, gebiedsbescherming, ICT en begeleiding. Met ondersteuning van een backoffice. De franchisenemer vertaalt de formule naar zijn lokale markt. Hij kent die markt, stelt een geschikt team samen, stuurt ze aan en zorgt voor lokale promotie volgens de formulerichtlijnen. 

Laat niemand aan het kortste eind trekken 

In franchisesamenwerkingen komt het nog wel eens voor dat één van de partijen aan het kortste eind trekt. Dit levert eerst wel voordeel op voor de andere partij, maar dat is vaak van korte duur. De benadeelde partij gaat dan namelijk zo snel mogelijk op zoek naar een andere partij. Kies dus niet ten koste van de ander voor eigen voordeel op korte termijn. 

Sluit niet te snel compromissen 

Het kan ook dat de partijen kiezen voor een compromis. Dan doen ze allebei water bij de wijn om tot een gezamenlijke oplossing te komen. Dat kan soms nodig zijn, maar het is zeker niet ideaal. Streef daarom naar een win-winsituatie: zoek de beste oplossing voor beide partijen. Dat is synergie! 

Opereer vanuit de wij-modus 

Naast het erkennen van elkaars kwaliteiten helpt het om vanuit de wij-modus te opereren en open kaart te spelen. Neem de tijd voor beslissingen over belangrijke veranderingen en breng eerst duidelijk in kaart wat de gevolgen zijn voor elk van de partijen. Maak duidelijke afspraken en communiceer veelvuldig! 

Optimaal samenwerken in uw franchise? 

Wit u ook een optimale synergie binnen uw franchisesamenwerking? Neem gerust contact op met onze ervaren franchiseadviseurs om een keer vrijblijvend te sparren! 

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Advies

Geschreven door: