Vestigingsplaatsonderzoek

Vestigingsplaatsonderzoek

Weloverwogen investeringskeuze maken met vestigingsplaatsenonderzoek

Bent u als ondernemer of franchiseorganisatie van plan een nieuwe vestiging of winkel te openen, dan is een objectief vestigingsplaatsonderzoek (VPO) een absolute must. Alleen zo kunt u een weloverwogen investeringskeuze maken. Bij Flynth bent u hiervoor aan het juiste adres. Wij geven op basis van onze retail- en franchisekennis een objectieve omzetprognose en haalbaarheidsbeoordeling van uw nieuwe bedrijfslocatie.

Voor een succesvolle opening van een nieuwe vestiging of winkel is grondig vooronderzoek cruciaal. Als expert kan Flynth uw goede gevoel toetsen én bevestigen. Ook voor de financieringsaanvraag is een vestigingsplaatsonderzoek van belang: geldverstrekkers vragen immers om een gefundeerde onderbouwing van de verwachte omzet. En hoe zit het met uw bedrijfsstrategie? Met een vestigingsplaatsonderzoek ontdekt u de kansen én bedreigingen van het marktgebied. Zo krijgt u haarfijn inzicht in de potentie van uw nieuwe bedrijfslocatie.

Ook uit het wetsvoorstel voor de nieuwe Franchisewet blijkt het belang van onafhankelijk vestigingsplaatsonderzoek. In het wetsvoorstel staat namelijk dat de uitwisseling van informatie in de precontractuele fase zo veel mogelijk op onafhankelijke bronnen moet zijn gebaseerd. In verband met toekomstige aansprakelijkheid kan een franchisegever dus niet meer zomaar een omzetprognose verstrekken aan een franchisenemer. Het laten uitvoeren van een onafhankelijke vestigingsplaatsanalyse met een deugdelijke onderzoeksmethode wordt met de nieuwe Franchisewet dan ook alleen maar belangrijker.

Het vestigingsplaatsonderzoek van Flynth bestaat uit kwalitatief en kwantitatief onderzoek naar de beoogde bedrijfslocatie. Dit betekent dat we zowel de vestigingslocatie bezoeken als een cijfermatige onderbouwing geven. Concreet bestaat ons vestigingsplaatsenonderzoek uit:

 • Beoordeling van uw bedrijfsconcept en/of formule
 • Beoordeling van de beoogde locatie
 • Inzicht geven in de branchetrends en bestedingscijfers
 • Concurrentie in kaart brengen en beoordelen
 • Bepalen en analyseren van de vraag (verzorgingsgebied/passantenstoom)
 • Afgeven van een omzetindicatie

Hoe gaan we te werk?

Flynth doorloopt bij het vestigingsplaatsonderzoek altijd de volgende stappen:

 • Kennismaking formule: in een kennismakingsgesprek bespreken we de formule. Waar staat de formule voor (positionering)? Waar gaat de formule voor (ontwikkeling)?
 • In kaart brengen relevante kenmerken. Deze hangen af van de potentiële vestigingslocatie, de branche en de formule.
 • Bepalen geschikte methode. Op basis van de eerste twee stappen bepalen we de meest geschikte onderzoekswijze om te komen tot een gedegen omzetprognose.
 • Uitvoering van het onderzoek. Het daadwerkelijke onderzoek bestaat uit een kwalitatief en kwantitatief onderdeel. We bezoeken de vestigingslocatie en concurrentie om te komen tot een totaalbeeld van het marktgebied. Ook verzamelen we informatie over relevante ontwikkelingen in het marktgebied (woningbouw/transformatie omgeving). Op basis van betrouwbare bronnen geven we een cijfermatige onderbouwing die transparant en begrijpelijk is voor de opdrachtgever.
 • bevindingen toe, onder meer aan de hand van overzichtelijke visualisaties over de kenmerken van het marktgebied. Uiteraard geven wij ook een toelichting op de logische totstandkoming van de omzetprognose.

Het resultaat: dankzij het vestigingsplaatsonderzoek van Flynth beschikt u over de juiste gegevens om een weloverwogen investeringskeuze te maken. En niet te vergeten: franchisegevers kunnen met de vestigingsplaatsanalyse een goede invulling geven aan hun wittevlekkenplan.

Het VPO-aanbod van Flynth is gebaseerd op vaste (standaard) werkzaamheden. Wij bieden eenmalige VPO’s aan vanaf € 2.500 excl. btw. Naar wens bieden we een aanvullende offerte op maat aan.

Naast vestigingsplaatsenonderzoek ondersteunen wij franchisenemers en franchisegevers ook op een aantal andere fronten. U kunt bijvoorbeeld een arrangement op maat afsluiten, waarbij wij een aantal standaardwerkzaamheden op het gebied van accountancy onder onze hoede nemen. Daarnaast bieden wij allerlei soorten aanvullende dienstverlening voor zowel franchisegevers als franchisenemers. Te denken valt aan benchmarking, juridisch advies en de totstandkoming van een wittevlekkenplan.

Heeft u vragen over het vestigingsplaatsonderzoek van Flynth? Neem dan voor een kosteloos eerste gesprek contact op met bedrijfsadviseur Ivo Bleeker.

Ivo Bleeker; Bedrijfsadviseur bij Flynth

Ivo Bleeker; Bedrijfsadviseur bij Flynth