Fiscale stemwijzer

Fiscale stemwijzer

De Fiscale Stemwijzer helpt ondernemers bewust te kiezen

In de aanloop naar de verkiezingen voor de Nederlandse Tweede Kamer der Staten-Generaal kunnen ondernemers via de Fiscale Stemwijzer ontdekken welke partij belooft hun ondernemersbelangen het beste te behartigen. De Fiscale Stemwijzer vergelijkt de belastingmaatregelen uit de (concept) verkiezingsprogramma’s van dertien (grotere) partijen zoals deze luidden op 30 januari 2017. De Fiscale Stemwijzer is een initiatief van Flynth adviseurs en accountants en Register Belastingadviseurs.

De Fiscale Stemwijzer is tot stand gekomen onafhankelijk van de dertien partijen en staat los van andere stem-/kieswijzers. Initiatiefnemers zijn Mr. Wil Vennix (voorzitter van het Register Belastingadviseurs) en Mr. Sylvester Schenk (Flynth adviseurs en accountants). Beide heren zijn in de partijprogramma’s gedoken en hebben een aantal belangrijke fiscale thema’s gekoppeld aan hun interpretatie van de vergeleken verkiezingsprogramma’s. Vervolgens zijn deze gegoten in een praktische Fiscale Stemwijzer, speciaal voor de ondernemer.

“De Fiscale Stemwijzer is bedoeld om aandacht te besteden aan en inzicht te geven in de beloofde fiscale maatregelen van een aantal politieke partijen. Zo helpen we ondernemers om bewust te kiezen. Er zijn veel ondernemers in Nederland en we willen ze stimuleren hun stem te gebruiken. Een overzicht helpt hier wellicht bij”, aldus Sylvester Schenk.

Wil Vennix vult aan: “De Fiscale Stemwijzer is geen stemadvies, de uitslag is indicatief. We hebben de programma’s van dertien ‘zittende’ partijen geanalyseerd maar we sluiten zeker niet uit dat er een aantal nieuwe of kleinere partijen de belangen van een ondernemer goed kunnen vertegenwoordigen. Verder zijn veel partijen nog vaag over de fiscale inhoud van hun programma of willen deze pas na Prinsjesdag prijsgeven”.

Ondernemers die door de bomen het fiscale bos niet meer zien maar wel gebruik willen maken van hun kiesrecht raden wij aan om de Fiscale Stemwijzer in te vullen. Lees vervolgens de partijprogramma’s (hyperlinks worden gegeven in de fiscale stemwijzer) ook goed door en kies de partij die past.

Over Sylvester Schenk
Mr. Sylvester Schenk RB studeerde Nederlands recht aan de Radboud Universiteit en fiscaal recht aan de Tilburg University. Hij is sinds 1987 werkzaam in de fiscale adviespraktijk, tegenwoordig als directeur Wetenschappelijk bureau bij Flynth. Daarnaast is hij oud-voorzitter van het Register Belastingadviseurs en is hij nog altijd hoofdredacteur van het vakblad Het Register. Hij schrijft momenteel een proefschrift met als titel ‘De Belastingadviseur’. Binnen de fiscale praktijk staat hij bekend om zijn vlijmscherpe analyses en vlotte pen. Als fiscaal trendwatcher wordt hij regelmatig gevraagd als gastspreker, zit hij aan tafel als specialist en publiceert hij populaire en populair wetenschappelijke uitgaven zoals ‘Belastingcontrole? Laat ze maar komen.” Ook voor Flynth publiceert en blogt Sylvester regelmatig over voor ondernemers actuele thema’s. Onder zijn eigen naam of onder zijn pseudoniem Mr. Frits J. Jacobs. “Schrijven is voor mij een vorm van ontspanning”. En de liefde voor het fiscale recht is hem met de paplepel ingegoten: “Mijn vader zei altijd: ‘Als het er op aankomt, is alles terug te vertalen naar geld.”

Over Wil Vennix
Mr. Wil Vennix RB (1966) doorliep in Tilburg het gymnasium aan het St. Odulphuslyceum en studeerde fiscaal recht aan de Universiteit van Tilburg. Sinds 2014 is Wil voorzitter van het Register Belastingadviseurs (fusie van NFB en CB, met circa 7.500 leden veruit de grootste fiscale beroepsvereniging van Nederland). Daarnaast is hij partner van De Beer accountants & belastingadviseurs, in het bijzonder verantwoordelijk voor de fiscale afdeling. Ook is hij redacteur van het vakblad Het Register en is hij lid van de redactie van het toonaangevende Weekblad Fiscaal Recht. Voorts verzorgt hij al vele jaren fiscale publicaties voor een breder publiek. In het verleden onder meer voor Beleggers Belangen en de Staatscourant en de Wegener-dagbladen.

Over RB
Het Register Belastingadviseurs is een actieve en praktijkgerichte beroepsvereniging en behartigt de belangen van ruim 7.500 aangesloten leden. Het RB overlegt intensief met overheid en politiek en biedt informatie en daadwerkelijke hulp bij de praktijkuitoefening. Adviseurs die lid zijn van het RB beschikken over actuele vakinhoudelijke kennis op het gebied van belastingadvies en zijn de fiscale vertrouwenspersonen van talloze mkb-ondernemers. Een herkenbaar keurmerk voor de klant.

Meer informatie vindt u op rb.nl.

Deel deze pagina via:

 

Meest gestelde vragen

Meer weten

Een vestiging bij u in de buurt

Bel 088 236 77 77 

Blog

Weet u het al?

15 Maart nadert met rasse schreden. Nog steeds zijn er veel zwevende kiezers. Met 14 partijen die kans maken op zetels in de...
Blog

Fiscale onzin

Nog maar een paar nachtjes slapen en dan is het weer zover; verkiezingen voor de Nederlandse Tweede Kamer der Staten-Generaal....