Gepubliceerd: 12-01-2022, laatst gewijzigd:
18-03-2022
Varkens produceren ontzettend veel warmte die ondernemers op hun bedrijf kunnen benutten. Gezien de energiebehoefte gebeurt dat in de zeugenhouderij steeds meer. Nu gasprijzen stijgen komt ook een rendabel omslagpunt bij vleesvarkens in beeld.
Verwarming in de vleesvarkenshouderij gebeurt meestal via vloerverwarming. Dat gaat erg goed samen met toepassing van een warmtepomp. Die gedijt namelijk het beste met een lagere aanvoertemperatuur van ongeveer 60 oC, zoals bij vloerverwarming het geval is.
Een warmtepomp kan energie verplaatsen en de temperatuur verhogen, bijvoorbeeld van stallucht naar warm water. Aangezien dit proces stroom kost, is het systeem het meest efficiënt als er veel stalwarmte aanwezig is.
Gezien de grote warmteproductie zijn juist vleesvarkens zeer geschikt als energiebron. In de praktijk gaat dat goed samen in combinatie met een luchtwasser. Dat is namelijk een goede warmtewisselaar. Deze ‘end-of-pipe’-oplossing is in dat opzicht zo gek nog niet.

Foto : Een platenwisselaar in combinatie met een warmtepomp en buffervat.
Vanwege de hoge prijzen voor aardgas krijgt Flynth ook aanvragen binnen om een warmtepomp bij vleesvarkens door te rekenen. Let wel, de verhouding tussen de prijzen voor gas en elektra is van groot belang om het rendement te bepalen. Het omslagpunt is namelijk van beide prijzen afhankelijk. Verder is een investering sneller rond te rekenen als de warmte goed is te benutten.
Tip: Hou rekening met de benodigde diameter van de warm water aanvoerbuis in de centrale gang, aangezien bij de toepassing van een warmtepomp er sprake is van een lagere aanvoertemperatuur, dan bij de toepassing van aardgas gestookte installaties.
Zoals u leest zijn er mogelijkheden in de varkenshouderij voor duurzaam energiegebruik. Wilt u meer weten over de mogelijkheden van de toepassing van warmteterugwinning en een warmtepomp in de (vlees)varkenshouderij? Onze adviseurs helpen u graag. U kunt contact met ons opnemen via ons contactformulier.