Gepubliceerd: 09-05-2025, laatst gewijzigd:
20-05-2025
Vanaf 1 januari 2025 handhaaft de Belastingdienst actief op schijnzelfstandigheid bij het inhuren van zzp’ers. Dit betekent dat u als mkb-ondernemer mogelijk te maken krijgt met fiscale en juridische gevolgen, zoals naheffingen en vanaf 2026 ook boetes, als blijkt dat u schijnzelfstandigen in dienst hebt.
Bekijk de verdiepende video voor mkb-ondernemers
In het mkb wordt veel gebruik gemaakt van zzp’ers, vooral in sectoren met personeelstekorten. Daarnaast worden zzp’ers ingezet vanwege hun specifieke expertise. Mkb-ondernemers lopen bij het inhuren van zzp’ers vaak tegen vragen aan over schijnzelfstandigheid.
Verdiepende video - speciaal voor mkb-ondernemers
In deze verdiepende video van drie kwartier ontdekt u wat u kunt verwachten en welke stappen u als ondernemer kan nemen. Verder bieden we voorbeelden en inzichten specifiek voor het mkb. Gespreksleider Margreeth Kloppenburg gaat in gesprek met drie collega’s van Flynth:
- Sanne Mulder, senior Juridisch Adviseur
- Norman van Donzel, adviseur HR Services
- Erik van der Most, directeur mkb
Zij leggen uit hoe u een arbeidsrelatie beoordeeld en wat er is gewijzigd per 2025. Zij geven praktische voorbeelden uit het mkb en behandelen de gezichtspunten uit het Deliveroo-arrest. Dit helpt u om schijnzelfstandigheid te herkennen en voorkomen.
Wat levert het u op?
Werkt u met zzp’ers of overweegt u hen in te huren? Dan is het belangrijk dat u de regels en risico’s rond de inzet van zelfstandigen goed begrijpt en toepast. Bekijk de verdiepende video en ontvangwaardevolle tips om juridische en fiscale risico’s te beperken. U krijgt:
- inzicht in situaties waarin (onbedoeld) sprake is van schijnzelfstandigheid
- praktische voorbeelden van hoe andere mkb-ondernemers hiermee omgaan
- stappen die u nu al kunt nemen om de inzet van zzp’ers goed te regelen
- tips om mogelijke naheffingen, boetes en arbeidsrechtelijke gevolgen te voorkomen
Schijnzelfstandigheid voorkomen?
Deze video is speciaal ontwikkeld voor mkb-ondernemers, met veel aandacht voorpraktijk voorbeelden uit verschillende sectoren, zoals de horeca en de bouw. Zo kunt u zich in korte tijd verdiepen in het voorkomen van schijnzelfstandigheid. Mis deze verdieping niet.