Het Deliveroo-arrest en de Wet DBA: onmisbare info voor u als zzp’er

 
Het Deliveroo-arrest en de Wet DBA: onmisbare info voor u als zzp’er
Gepubliceerd: 10-07-2025, laatst gewijzigd: 14-07-2025

Misschien staat het u nog bij: het veelbesproken Deliveroo-arrest uit 2023. Het ging om maaltijdbezorgers die via het platform Deliveroo werkten als zzp’er. Zij hadden een overeenkomst van opdracht, maar de rechter oordeelde dat zij eigenlijk werknemers waren. 

Deze uitspraak uit 2023 maakt duidelijk dat de inhoud van de overeenkomst tussen opdrachtgever en opdrachtnemer niet doorslaggevend is, maar de feitelijke manier waarop partijen samenwerken. De rechter gebruikte negen gezichtspunten om te bepalen of er sprake was van een arbeidsovereenkomst. Deze gezichtspunten zijn nu een belangrijk toetsingskader voor de Belastingdienst. 

Verder dan papier  

Sinds 1 januari 2025 handhaaft de Belastingdienst op schijnzelfstandigheid bij de inhuur van zzp’ers. Voor veel zzp’ers en opdrachtgevers betekent dat opletten. Want de Belastingdienst kijkt verder dan de overeenkomst van opdracht, blijkt uit het Deliveroo-arrest. 

Schijnzelfstandigheid ontstaat bij de inhuur van een zelfstandige, die eigenlijk functioneert als een werknemer. Als zzp’er hebt u dan bijvoorbeeld weinig tot geen zeggenschap over uw werktijden, werkt u langdurig voor één opdrachtgever of stuurt de opdrachtgever u aan alsof u in loondienst bent. In zo’n situatie bestaat het risico dat de Belastingdienst uw werkrelatie aanmerkt als een dienstbetrekking, met alle fiscale en juridische gevolgen van dien. 

De Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) moest duidelijkheid gaan scheppen over de aard van een arbeidsrelatie. Maar de handhaving ervan werd jarenlang opgeschort. Sinds begin 2025 grijpt de Belastingdienst weer actief in bij signalen van schijnzelfstandigheid. 

Wat betekent dit voor u als zzp’er? 

Het oordeel van de rechter in het Deliveroo-arrest heeft verstrekkende gevolgen voor zelfstandigen in allerlei sectoren. Denk aan freelancers in de zorg, bouw, ICT of communicatie, die langdurig voor één opdrachtgever werken. Lijkt uw situatie op die van een werknemer van de opdrachtgever? Omdat u bijvoorbeeld weinig zeggenschap hebt, er wordt gestuurd op uw aanwezigheid of prestaties of u zich niet kunt laten vervangen? In dat geval loopt u het risico dat uw opdracht als dienstverband wordt gezien. En dat betekent dat de opdrachtgever mogelijk naheffingsaanslagen loonheffingen, belastingrente en boetes moet betalen.  

Het kan zijn dat in uw overeenkomst staat dat de opdrachtgever de schade die deze daardoor loopt op u mag verhalen. Premies werknemersverzekeringen kan hij overigens niet op u verhalen. Daarnaast loopt u het risico op extra te betalen inkomstenbelasting, mogelijk met rente en boete als u naar nu blijkt ten onrechte aftrekposten hebt geclaimd en moet u mogelijk btw terugbetalen die u eerder in aftrek hebt gebracht op btw-aangiften.  

Het is daarom belangrijk om kritisch te kijken naar uw manier van samenwerken. En dus niet alleen hoe u het op papier regelt, maar ook hoe het er in de praktijk aan toe gaat. 

Wat kunt u nú doen? 

De eerste stap is het gesprek aangaan met uw opdrachtgever. Bespreek hoe u samenwerkt. Zijn er afspraken over werktijden, beloning, de manier van uitvoering? Wie bepaalt die voorwaarden? 

Een volgende stap is het opstellen of herzien van uw overeenkomst van opdracht. Neem daarin op dat belangrijke punten zoals beloning, werktijden, verantwoordelijkheden en werkwijze zijn onderhandeld. En dus niet eenzijdig door de opdrachtgever zijn opgelegd. 

Maar daarmee bent u er nog niet. De praktijk moet kloppen met de papieren afspraken. Handel dus ook echt zoals u hebt afgesproken. En evalueer regelmatig of uw samenwerking nog wel voldoet aan de regels en wat er is vastgelegd. 

Betrek een derde bij het gesprek 

Tot slot: u hoeft dit niet alleen te doen. Een adviseur kan helpen om het gesprek met uw opdrachtgever goed te voeren en een juridisch houdbare constructie op te zetten. Want het voorkomen van schijnzelfstandigheid is niet alleen uw verantwoordelijkheid. Het is een gedeelde plicht van u én uw opdrachtgever. De specialisten van van Flynth voorzien u graag van deskundig advies. Zij kunnen als begeleider bij het gesprek aansluiten en zorgen dat u de Wet DBA correct toepast. Neem contact op met uw adviseur van Flynth voor meer informatie.  

Hebt u een vraag over dit artikel?

Stel uw vraag via het onderstaande formulier en dan nemen wij contact met u op.
 

Blog

Geschreven door: