Gepubliceerd: 09-05-2025, laatst gewijzigd:
15-05-2025
De Belastingdienst gaat vanaf 1 januari 2025 gaat controleren op schijnzelfstandigheid bij het inhuren van zzp’ers. Dit betekent dat onderwijsinstellingen mogelijk te maken krijgen met fiscale en juridische gevolgen, zoals naheffingen en vanaf 2026 ook boetes, als blijkt dat u schijnzelfstandigen in dienst hebt. Dit roept zorgen op bij veel onderwijsinstellingen.
Bekijk de verdiepende video voor onderwijsinstellingen
Onderwijsinstellingen kampen met arbeidsmarkttekorten op verschillende niveaus. Naast tekorten aan leraren in het primair onderwijs, waardoor klassen soms naar huis moeten worden gestuurd door een gebrek aan vervangers, zijn er ook tekorten aan docenten voor specialistische vakken. Door vergrijzing ontstaan er tekorten aan schoolleiders en directeuren. Ook binnen verschillende staffuncties, zoals HR, ICT en financiën, is er behoefte aan specialistische kennis. Daarom wordt in het onderwijs veel gebruik gemaakt van zzp’ers, wat specifieke vragen met zich meebrengt.
Verdiepende video - speciaal voor onderwijsinstellingen
In deze verdiepende video van drie kwartier ontdekt u wat u kunt verwachten en welke stappen onderwijsinstellingen kunnen nemen om schijnzelfstandigheid te voorkomen. Verder bieden we voorbeelden en inzichten specifiek voor het onderwijs.
Gespreksleider Margreeth Kloppenburg gaat in gesprek met twee collega’s van Flynth:
- Trudy Maat, fiscalist loonheffingen en adviseur HR Services
- Sandra van der Veer AA, extern accountant Onderwijs / Publieke sector
Zij gaan in op de inhoud van de Wet DBA en wat er is gewijzigd per 2025. Ze geven praktische voorbeelden uit het onderwijs en behandelen de gezichtspunten uit het Deliveroo-arrest. Dit helpt u om schijnzelfstandigheid te herkennen en te voorkomen.
Wat levert het u op?
Werkt u met zzp’ers of overweegt u hen in te huren? Dan is het van belang dat u de regels en risico’s rond de inzet van zelfstandigen goed begrijpt en toepast. Bekijk de verdiepende video en ontvang waardevolle tips om juridische en fiscale risico’s te beperken. U krijgt:
- Inzicht in situaties waarin (onbedoeld) sprake is van schijnzelfstandigheid
- Praktische voorbeelden van hoe andere onderwijsinstellingen hiermee omgaan
- Stappen die u nu al kunt nemen om de inzet van zzp’ers goed te regelen
- Tips om mogelijke naheffingen, boetes en andere gevolgen te voorkomen
Schijnzelfstandigheid voorkomen?
Deze video is speciaal ontwikkeld voor onderwijsinstellingen, met aandacht voor praktijkvoorbeelden zoals het inhuren van een docent Spaans of een interim-directeur in het primair onderwijs. Zo kunt u zich in korte tijd verdiepen in het voorkomen van schijnzelfstandigheid. Mis deze verdieping niet.