Gepubliceerd: 19-04-2022, laatst gewijzigd:
02-03-2023
Bent u van plan om hernieuwbare energie te produceren of om CO2-verminderende technieken toe te passen? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor SDE++-subsidie (Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie). De SDE++ subsidieronde 2022 gaat open op dinsdag 28 juni 9.00 uur en sluit op donderdag 6 oktober 17.00 uur.
De overheid heeft het budget dit jaar fors verhoogd naar € 13 miljard. De regeling werkt zoals voorgaande jaren met openstellingsrondes. Technieken met een lagere subsidie per ton CO2-reductie eerder kunnen indienen en daardoor eerder aan bod komen. Dit jaar zijn er een aantal nieuwe categorieën voor CO2-reducerende technieken. Voorbeelden zijn waterstofinstallaties die direct aan wind- of zonneparken gekoppeld zijn, elektrificatie in de industrie door middel van hybride glasovens en elektrificatie voor een industriële warmtepomp met 3.000 vollasturen.
Belangrijke wijzigingen Zon-PV
Naast de nieuwe categorieën zijn er ook belangrijke wijzigingen ten aanzien van Zon-PV-projecten. De afgelopen jaren zijn veel beschikte Zon-PV-projecten niet gerealiseerd door een gebrek aan beschikbare netcapaciteit. Want hierdoor kon er niet teruggeleverd worden op het elektriciteitsnet. Nu geldt voor Zon-PV-projecten die groter zijn dan 1 MWp, dat de teruglevercapaciteit voor een project maximaal 50% van het piekvermogen van de Zon-PV-installatie mag bedragen. Door deze maatregel kunnen meer hernieuwbare energieprojecten binnen dezelfde netcapaciteit gerealiseerd worden. Een andere reden dat beschikte projecten niet gerealiseerd worden, is doordat de constructie van het dak niet geschikt is voor de zonnepanelen. Bij de aanvraag voor zon-op-dak is dit jaar een verklaring over de draagkracht van het dak vereist.
Meer informatie
Wilt u meer weten over de SDE++-subsidie, de veranderingen ten opzichte van vorig jaar of een aanvraag indienen? De subsidie adviseurs van Flynth helpen u graag verder.