Eindejaarstip 2021

Neem de beoogde bedrijfsopvolger nu in dienst bij uw BV

Neem de beoogde bedrijfsopvolger nu in dienst bij uw BV
Gepubliceerd: 19-11-2021, laatst gewijzigd: 30-11-2021

Er gelden op dit moment nog diverse fiscale faciliteiten in de inkomstenbelasting en erf- en schenkbelasting die uw bedrijfsopvolging een stuk eenvoudiger en aantrekkelijker maken. Daarmee wordt voorkomen dat al te veel liquiditeiten moeten worden onttrokken aan het vermogen van de onderneming wanneer de onderneming geheel of gedeeltelijk overgaat naar een bedrijfsopvolger. Dat kan een familielid zijn, maar dat hoeft niet per sé.

Het zal u natuurlijk niet verbazen dat  er een aantal voorwaarden en termijnen geldt waaraan u zich moet houden. Zo ook voor de faciliteit in de inkomstenbelasting.

Normaal moet u toch inkomstenbelasting betalen als u als eigenaar van de aandelen in uw bv, deze aandelen schenkt aan uw kinderen of aan een andere bedrijfsopvolger. De waarde in het economische verkeer van de aandelen verminderd met uw verkrijgingsprijs is dan namelijk belast in Box 2 (aanmerkelijk belang winst) tegen een tarief van 26,9%. Onder voorwaarden is deze fiscale claim geruisloos door te schuiven naar de bedrijfsopvolger waardoor geen liquiditeiten naar de schatkist vloeien. Eén van de voorwaarden hiervoor is dat de verkrijger al gedurende minimaal 36 maanden vóór de schenking in dienstbetrekking was bij de bv.

Om aan deze voorwaarde te kunnen voldoen, vergt de bedrijfsopvolging dus nog wel de nodige voorbereiding. Overweegt u de aandelen in uw bv op 1 januari 2025 te schenken aan uw kinderen of bedrijfsopvolger? Neem deze dan uiterlijk 31 december 2021 in dienst bij uw bv. Het dienstverband moet uiteraard wel realiteitsgehalte hebben maar daarbij kan uw Flynth-adviseur u heel goed behulpzaam zijn.

Geschreven door:

Bel: 088 23 67 777

Gerelateerde artikelen

Peter Furer Senior Beleidsadviseur Belastingen bij Flynth Peter Furer