advies

Flynth geeft vleeskuikenhouders meer inzicht in resultaten

Flynth geeft vleeskuikenhouders meer inzicht in resultaten
Gepubliceerd: 15-11-2021, laatst gewijzigd: 23-11-2021

Inzicht in de technische en financiële cijfers is belangrijk voor vleeskuikenhouders. Het geeft de huidige situatie aan en maakt duidelijk waar verbeterpunten zitten. Het dient ook als uitgangspunt om aanpassingen in de bedrijfsopzet door te rekenen. Klanten van Flynth krijgen een heel scala aan cijfers. 

Data is belangrijk voor pluimveebedrijven, maar het is soms wat lastig om goede cijfers van bedrijven te krijgen. Dat is de ervaring van Henk Jonkman. Hij is zijn hele werkzame leven bezig met gegevensverzameling en -verwerking van pluimveebedrijven. Ook als adviseur bij Flynth is het een belangrijk onderdeel van zijn werk. 

Jonkman is enthousiast over de mogelijkheden die Flynth kan bieden. “Veel bedrijven hebben wel technische cijfers en via de voerfabrikant is de voerwinst of saldo per kuiken of vierkante meter wel bekend. Wij hebben echter veel meer cijfers beschikbaar zoals de vaste kosten, kosten voor gezondheid en van de financiering.” 

Het geeft daardoor beter inzicht hoe het bedrijf draait en waar verbeterpunten zitten. Maar het is ook handig bij bijvoorbeeld een calculatie rondom conceptproductie of bij een nieuwe financieringsaanvraag. Aangezien veel data automatisch wordt aangeleverd door bijvoorbeeld de voerfabrikant en slachterij, vraagt het nauwelijks extra inspanning van de ondernemer. 

Beter inzicht in uw bedrijf 

De cijfers van Flynth zijn voor ondernemers prima bruikbaar om inzicht te krijgen hoe ze het doen. Daarvoor worden per kwartaal en/of afgesloten boekjaar overzichten gemaakt. Daarbij kan de Flynth-adviseur ook aangeven hoe de resultaten zijn van vergelijkbare bedrijven, die alleen gemiddeld en daarmee anoniem worden weergegeven. Dat is wel wat lastiger, aldus Jonkman. “Er zijn namelijk ook nog verschillen in type productie.” De adviseur kan de cijfers ook vergelijken met algemene resultaten uit KWIN en het bedrijvennetwerk van Wageningen Economic Research (voormalige LEI). 

Er speelt ook nog wat anders; ondernemers zijn de laatste jaren steeds minder geneigd om cijfers te delen. Niet iedereen hoeft te weten hoe hoog bijvoorbeeld de kostprijs is. Jonkman begrijpt dit volkomen. Flynth benadrukt dat dergelijke cijfers intern blijven en alleen voor de klanten beschikbaar zijn. Bovendien heeft inzicht in bedrijfsresultaten in de intensieve veehouderij de afgelopen decennia enorm vooruitgeholpen. “De behoefte aan goede data is groot maar er dient voorzichtig mee omgegaan te worden.” 

Overtuigd en wilt u graag meer inzicht in uw huidige situatie en eventuele verbeterpunten? Uw Flynth adviseur staat voor u klaar. 

Geschreven door:

Bel: 088 23 67 777

Gerelateerde artikelen

Henk Jonkman Bedrijfsadviseur bij Flynth Henk Jonkman