Nieuws

Verlenging derogatie pas bekend in maart of april

Gepubliceerd: 05-02-2020, laatst gewijzigd: 27-03-2020

Minister Schouten heeft aangegeven dat wellicht pas in maart of april 2020 duidelijk wordt of de derogatie met twee jaar wordt verlengd. Bij toekenning zal dit zijn met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2020. Op dat moment zullen nieuwe datums worden vastgesteld voor het aanvragen van een derogatievergunning, het opstellen van het bemestingsplan en het nemen van grondmonsters.

De huidige derogatieperiode is per afgelopen december geëindigd. Voor de periode 2020-2021 heeft Nederland nog geen goedkeuring vanuit Brussel. Eerst moet het Nitraatcomité in Brussel een positief advies geven. Hiermee kan de Europese Commissie vervolgens de derogatie definitief verlenen. Verwachting is dat dit pas in maart of april 2020 duidelijk wordt.

Derogatievoorwaarden

Het doel van minister Schouten is om de huidige derogatie te verlengen, zodat de derogatievoorwaarden gelijk blijven. Het is mogelijk dat de Europese Commissie nog aanvullende voorwaarden gaat stellen. Indien derogatie 2020-2021 pas in de loop van 2020 wordt verleend, heeft dit gevolgen voor diverse “einddatums”.

Derogatievergunning en bemestingsplan

Aanvragen van een derogatievergunning en opstellen van een bemestingsplan moeten normaal gesproken uiterlijk 31 januari (bemestingsplan in 2019: 28 februari). Indien derogatie pas later bekend is, zullen hiervoor nieuwe einddatums vastgesteld worden.

Grondmonsters

Een grondmonster voor derogatie is vier jaar geldig. In het jaar 2018 is derogatie ook pas later definitief geworden. Toen waren de grondmonsters één jaar langer geldig. Indien dit nu niet het geval is, zijn grondmonsters met een monsterdatum vóór 1 februari 2016 niet meer geldig voor derogatie 2020. Ook voor grondmonsters kan een nieuwe einddatum worden vastgesteld. Advies is echter om niet tot “het laatste moment” te wachten met het laten nemen van nieuwe grondmonsters.

Aanvullende gegevens

Derogatiebedrijven moeten jaarlijks voor 1 februari “Aanvullende gegevens” zoals mestvoorraden doorgeven aan RVO. Deze datum blijft voor derogatiebedrijven over 2019 in stand.

Geschreven door:

Contact

Een vestiging bij u in de buurt
Bel:

Gerelateerde artikelen

Theme picker

Hans Scholte

Hans.Scholte@flynth.nl