Eindejaarstip

Verlaag uw spaargeld vóór 1 januari 2021

Verlaag uw spaargeld vóór 1 januari 2021
Gepubliceerd: 06-11-2020, laatst gewijzigd: 04-05-2021

Op Prinsjesdag 2020 is een wetsvoorstel ingediend om de heffing over het vermogen in box 3 per 1 januari 2021 aan te passen. De wijzigingen zijn echter nogal beperkt en box 3 zal de komende tijd de gemoederen nog wel bezig houden.

Wat houden de wijzigingen per 1-1-2021 in?

Aan de ene kant stijgt het heffingvrij vermogen. Aan de andere kant vindt een aanscherping plaats van de grenzen in de rendementsschijven en stijgt het tarief van 30% naar 31%.  Voor mensen met een klein vermogen zullen de wijzigingen gunstig zijn, maar wie veel vermogen heeft, gaat erop achteruit. Omdat de spaarrente nog steeds erg laag is, is box 3 misschien niet de meest gunstige box voor u. U kunt daarom overwegen om vóór de peildatum van 1 januari 2021 uw spaargeld in te brengen in een (nieuwe) BV, in te brengen in een open fonds voor gemene rekening, te storten als informeel kapitaal of agio in uw BV of om het geld uit te lenen aan uw BV (zogeheten terbeschikkingstellingsvordering in Box 1).

Let op: Aan alle voorbeelden zitten wel nadelen en risico’s. Er zijn kosten verbonden aan de oprichting en de instandhouding van een BV en een open fonds voor gemene rekening. Overlegt u met uw fiscaal adviseur wat voor u de beste optie is en of deze per saldo voordeliger is dan wanneer u uw spaargeld in box 3 laat staan.

Geschreven door:

Contact

Een vestiging bij u in de buurt
Bel: 088 23 67 777
 

Gerelateerde artikelen

Peter Furer Senior Beleidsadviseur Belastingen bij Flynth Peter Furer

peter.furer@flynth.nl