Eindejaarstip 2021

Verlaag uw box 3-vermogen

Verlaag uw box 3-vermogen
Gepubliceerd: 06-12-2021, laatst gewijzigd: 16-12-2021

De opzet van het box 3-regime is en blijft nog steeds de gemoederen bezighouden en er wordt veel over geprocedeerd, maar vooralsnog blijft de Hoge Raad de wetgever de hand boven het hoofd houden. De regering blijft daardoor ook vasthouden aan het omstreden forfaitaire systeem.

Omdat 1 januari 2022 weer een nieuwe peildatum is voor de bepaling van de box 3-heffing is het van belang om de grondslag daarvoor zoveel mogelijk te beperken. Dat kunt u op verschillende manieren doen.

Omdat de spaarrente nog steeds erg laag is, kan de box 3-heffing er voor zorgen dat uw hele rendement, en zelfs meer, verdwijnt! U teert dan in op uw vermogen om belasting te kunnen betalen. U zou daarom kunnen overwegen om uw spaargeld vóór de peildatum van 1 januari 2022 in te brengen in een nieuwe B.V., in te brengen in een open fonds voor gemene rekening, te storten als informeel kapitaal of agio in uw B.V. of om te zetten in een vordering op uw B.V. (zogeheten terbeschikkingstellingsvordering).

Let op!

Aan de genoemde voorbeelden kleven wel nadelen en risico’s. Er zijn bijvoorbeeld kosten verbonden aan de oprichting en instandhouding van een B.V. Check wat voor u de beste optie is en of deze per saldo voordeliger is dan uw spaargeld in box 3 te laten staan.

Let op!

Er komt waarschijnlijk een wetsvoorstel waarbij de vennootschapsbelastingplicht voor het open fonds voor gemene rekening komt te vervallen. De participanten (u dus) zijn dan zelf rechtstreeks belastingplichtig. Het is dan niet meer voordelig om uw spaargeld in een open fonds voor gemene rekening onder te brengen.

Tip

Het box 3-regime ligt nog steeds volop onder vuur. Moet u box 3-heffing betalen, dan is het verstandig om aan te sluiten bij de lopende massaalbezwaarprocedures. Daarmee stelt u in ieder geval uw rechten veilig. Natuurlijk kan uw Flynth adviseur u daarbij ontzorgen.

Alternatieven voor het verlagen van het vermogen?

Zijn er dan nog andere mogelijkheden om uw vermogen op de peildatum van 1 januari te verlagen? Die zijn er inderdaad. U kunt bijvoorbeeld denken aan het betalen van allerlei (kleine) schulden die u nog heeft, haal (grotere) privéaankopen naar voren en betaal deze nog dit jaar, betaal openstaande belastingaanslagen ook nog dit jaar (ook als u die nog niet hoeft te betalen) of overweeg om een aanbetaling te doen voor de verbouwing die u volgend jaar laat uitvoeren.

Een bijkomend voordeel van het verlagen van het box 3-vermogen kan zijn dat dit ook gevolgen kan hebben voor de hoogte van eventuele toeslagen! Uw Flynth adviseur kan u daarover ook adviseren.

Geschreven door:

Bel: 088 23 67 777

Gerelateerde artikelen

Ed Schregardus Senior Beleidsadviseur Belastingen bij Flynth Ed Schregardus