Nieuws

Varkenshouderij en grond

Varkenshouderij en grond
Gepubliceerd: 01-08-2021, laatst gewijzigd: 04-10-2021

De varkenshouderij in Nederland heeft het beeld vaak grondloos te zijn. Uit de CBS cijfers blijkt het gemiddelde bedrijf echter 15 ha te hebben. Bij het maken van een strategische keuze komt vaak de vraag of verkoop van grond en het opnieuw investeren in het varkensbedrijf een juiste is. 

De reden waarom varkensbedrijven toch grond bezitten, kan een aantal redenen hebben. Vroeger werd er vaak minder gefocust op één vorm van landbouw en werd deze grond bijvoorbeeld gebruikt voor akkerbouw of melkvee. Daarnaast hebben een aantal bedrijven bewust in grond geïnvesteerd wanneer zich de (financiële) mogelijkheid zich voor deed. 

Grond heeft het voordeel dat het waardevast is, er is vermogen mee op te bouwen. Echter een investering in grond levert op basis van de exploitatie te weinig op, in vergelijking met varkenshouderij. De nadruk ligt dus op waardeontwikkeling. Bij grond stijgt de waardeontwikkeling met de gemiddelde inflatie, zo laat het verleden zien.  

Bij  topresultaten in de varkenshouderij levert de verkoop van grond en herinvesteren in de varkenshouderij het meest op. De grond levert een belangrijk aandeel in de solvabiliteit van de onderneming, om van daaruit de financiering rond te krijgen. Het kan dus wel degelijk als vliegwiel van bedrijfsontwikkeling dienen. Wel blijkt dat de verkoop van grond niet altijd de eerste keuze is omdat deze soms een emotionele waarde heeft. Een goede vergelijking op basis van rendement kan die emotie enigszins uitsluiten. 

Contact

Zoals u ziet zijn er meerdere aandachtspunten om rekening mee te houden. Heeft u vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Onze adviseurs helpen u graag verder. U kunt contact met ons opnemen via ons contactformulier.  

Geschreven door:

Bel: 088 23 67 777

Gerelateerde artikelen

Joan Jansen Senior Bedrijfsadviseur bij Flynth Joan Jansen