Eindejaarstip

Uw bedrijfspand: nog in 2020 overbrengen vanuit privé naar uw B.V.?

Uw bedrijfspand: nog in 2020 overbrengen vanuit privé naar uw B.V.?
Gepubliceerd: 20-11-2020, laatst gewijzigd: 04-05-2021

Regelmatig spreken wij ondernemers die hun bedrijfspand vanuit privé verhuren aan hun B.V. waarin zij de onderneming uitoefenen. Als zij overwegen om het pand aan hun B.V. te verkopen, bespreken wij de optie om dat nog in 2020 te doen. Uitstel van die verkoop tot in 2021 kan namelijk betekenen dat de B.V. 8% overdrachtsbelasting is verschuldigd in plaats van 6%. Snel handelen kan dus al gauw een voordeel opleveren van enkele duizenden euro’s.

Als u in een dergelijke situatie verkeert, adviseren wij u toch om het bedrijfspand niet direct op naam van uw B.V. te laten zetten door een notaris. Er kan namelijk een flinke fiscale adder onder het gras schuilen. Door de verhuur aan uw eigen B.V. valt uw bedrijfspand voor de heffing van de inkomstenbelasting namelijk onder de zogenoemde terbeschikkingstellingsregeling. Die komt er kort gezegd op neer dat u bij de verkoop van het pand belasting moet afdragen over het verschil tussen de werkelijke waarde minus de fiscale boekwaarde. Zeker als u het pand al meerdere jaren aan uw B.V. verhuurt, kan dit verschil aanzienlijk zijn. De inkomstenbelasting kan dan wel eens vele malen groter zijn dan het mogelijke voordeel op het gebied van de overdrachtsbelasting. Het ligt dan voor de hand te wachten met de overdracht van het pand aan uw B.V. Dat uitstel biedt de mogelijkheid om te werken aan alternatieve oplossingen.

Bijvoorbeeld: het voor eigen rekening starten met werkzaamheden in het pand, die werkzaamheden uitbouwen tot een onderneming en vervolgens de onderneming mét bedrijfspand belastingvrij verkopen aan de B.V. Of radicaal het roer omgooien en de onderneming uit de B.V. halen en als eenmanszaak voortzetten in het pand. Uw belastingadviseur kan u voorrekenen wat voor u de voordeligste weg is. 

Als de reële waarde van uw bedrijfspand (helaas) lager is dan de fiscale boekwaarde, zal een verkoop aan uw B.V. een besparing van inkomstenbelasting opleveren. Het kan financieel interessant om dat verlies nog in 2020 te realiseren. U betaalt dan niet alleen minder inkomstenbelasting over dit jaar, maar kunt ook de verhoging van de overdrachtsbelasting vóór zijn. Dan is de gang naar de notaris in fiscaal opzicht een aanrader. Heeft de notaris dit jaar geen tijd meer om het bedrijfspand over te zetten naar uw B.V.? Uw belastingadviseur kan via een zogenoemde economische eigendomsoverdracht in ieder geval de besparing inkomstenbelasting voor u realiseren.

 

Geschreven door:

Contact

Een vestiging bij u in de buurt
Bel: 088 23 67 777

Gerelateerde artikelen

Tom Kleinpenning Senior Beleidsadviseur Belastingen bij Flynth Tom Kleinpenning

Tom.Kleinpenning@flynth.nl