Nieuws

TONK-regeling wordt (te) weinig gebruikt

TONK-regeling wordt (te) weinig gebruikt
Gepubliceerd: 01-06-2021, laatst gewijzigd: 01-06-2021

De animo voor de zogenaamde TONK-regeling is tot dusver klein: tientallen miljoenen euro’s dreigen op de plank te blijven liggen. ‘Zonde,’ vindt minister Koolmees, zo blijkt uit een recent artikel in het AD, en hij roept ondernemers en flexwerkers op zich te melden. Mogelijk kunt ook u door de coronacrisis uw woonkosten niet meer betalen en kan de TONK-regeling u enige uitkomst bieden.

TONK in het kort

De Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) is bedoeld voor mensen (zowel ondernemers als werknemers) die door de coronacrisis zijn getroffen door een inkomstenachteruitgang waardoor zij noodzakelijke kosten, zoals woonkosten, niet goed meer kunnen betalen. De TONK is gebaseerd op de ‘bijzondere bijstand’ en is sinds maart – met terugwerkende kracht tot 1 januari 2021 – aan te vragen bij uw gemeente. 
Een uitkering uit de TONK is onbelast voor de inkomstenbelasting.

Uitvoering verschilt per gemeente

De uitvoering verschilt per gemeente. Gemeenten mogen dus ook zelf voor een groot deel de regels en de hoogte van de uitkering bepalen.
Zo geldt bijvoorbeeld in Amsterdam dat u maximaal € 30.000 spaargeld mag hebben om voor de TONK in aanmerking te kunnen komen, terwijl in andere gemeenten lagere grenzen gelden. Maar ook het bedrag dat u kunt krijgen verschilt per gemeente. Als inwoner van Amsterdam kunt u bijvoorbeeld maximaal € 6.000 euro krijgen, terwijl u als inwoner van Utrecht ‘maar’ maximaal € 1.500 TONK kunt krijgen.

Ga na bij uw gemeente of u in aanmerking komt

Heeft u door inkomensverlies vanwege de coronacrisis problemen met het betalen van uw woonkosten, ga dan bij uw gemeente na of u mogelijk in aanmerking komt voor de TONK. U vindt daar in het algemeen ook een aanvraagformulier.

Verdere informatie

Voor meer informatie verwijzen wij u allereerst naar de website van uw gemeente. Algemene informatie vindt u onder meer op rijksoverheid.nl en op de site van de Kamer van Koophandel.

Geschreven door:

Contact

Een vestiging bij u in de buurt
Bel: 088 23 67 777

Gerelateerde artikelen

Peter Furer Senior Beleidsadviseur Belastingen bij Flynth Peter Furer

peter.furer@flynth.nl