Persbericht

Sierteeltondernemers en Flynth roepen overheid op tot uitstel vaststellingsaanvragen

Sierteeltondernemers en Flynth roepen overheid op tot uitstel vaststellingsaanvragen
Gepubliceerd: 19-10-2020, laatst gewijzigd: 20-10-2020

PERSBERICHT - 20 OKTOBER 2020

Sierteeltondernemers die in maart hun handel ineen zagen storten door het coronavirus, vreesden voor het voortbestaan van hun bedrijven. De overheid wist in nauwe samenspraak met de sector in een recordtempo te komen tot een regeling, die moest voorkomen dat financieel gezonde bedrijven zouden omvallen. Het lijkt nu echter in het vaststellingsproces toch te gaan wringen. De definitieve vaststellingaanvraag dient namelijk uiterlijk 31 oktober te zijn ingediend. Deze termijn, waarin de definitieve aanvragen, voorzien van verklaringen, moeten worden ingediend, lijkt simpelweg te kort. En hoewel door verschillende bronnen wordt gemeld dat de termijn waarschijnlijk zal worden opgerekt, kan daar zonder officiële toekenning vooralsnog geen rekening mee worden gehouden.  

Drie steunniveaus

De overheid maakt in de regeling onderscheid in drie steunniveaus:
•    compensatie tot € 25.000;
•    compensatie van € 25.000 euro tot € 125.000;
•    compensatie boven de € 125.000. 

Het is duidelijk dat de vereisten voor afrekening strenger zijn naarmate de aangevraagde steun hoger is. 

Deadline boven €125.000 praktisch gezien onuitvoerbaar

Voor de steuncategorie tot € 125.000 moeten de zogeheten derden-verklaringen worden afgegeven en voor de categorie van boven de € 125.000 moet zelfs een Samenstellingsverklaring of een Rapport van Feitelijke Bevindingen door een accountant worden afgegeven.  Voor deze categorie zijn de controleprotocollen en modelverklaringen pas afgelopen vrijdag, 16 oktober, beschikbaar gekomen. De beroepsregelgeving voor accountants hieromtrent moet nog goed gekeurd worden. Uitvoering voor november achten sierteeltondernemers en Flynth dus praktisch gezien onuitvoerbaar. 

Deadline tot €125.000 lijkt haalbaar


Voor de steuncategorie tot € 125.000, die moet worden voorzien van derden-verklaringen, is de deadline van indienen ook erg scherp, maar kan het volgens Flynth met de grootst mogelijke inzet nog net worden gerealiseerd. 

Oproep aan overheid

Bedrijven die hun steun nog niet volledig hebben ontvangen, zien dringend uit naar het resterende bedrag waar zij nog recht op hebben. Een regeling als deze is bedoeld om echte schade te compenseren en niet om ‘een extraatje’ op te strijken. Om die reden is het belangrijk dat de afwikkeling van de aanvragen, het vaststellingsproces, snel  maar vooral zorgvuldig gebeuren. De sierteeltondernemers en Flynth roepen de overheid dan ook op om hier extra tijd voor te geven. Het zou immers zonde zijn als de in de kern zo mooie regeling in de uitvoering scheuren zou gaan vertonen.   

Deze regeling geldt voor het hele noodfonds sierteelt, fritesaardappelen en voedingstuinbouw.
                                            


Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Ilse Harmelink, Directeur Marketing, Communicatie & Business Development, op 0610039292 of via ilse.harmelink@flynth.nl. 
 

Geschreven door:

Contact

Een vestiging bij u in de buurt
Bel: 088 23 67 777
 

Gerelateerde artikelen

Frank Hollaar Senior Bedrijfsadviseur bij Flynth Frank Hollaar

Frank.Hollaar@flynth.nl