My Flynth
Nieuws

Reminder: Btw uit ander EU-land terugvragen vóór 1 oktober 2018

Gepubliceerd: 11-09-2018, laatst gewijzigd: 11-09-2018

Heeft u als ondernemer in 2017 btw in een ander EU-land betaald over goederen en diensten en bent u niet in het buitenland gevestigd? Dan kunt u deze btw terugvragen. Uiterlijk 30 september moet u actie ondernemen om uw geld terug te krijgen.

Voorwaarden voor teruggave buitenlandse btw

Om deze buitenlandse btw terug te vragen, moeten u aan een aantal voorwaarden voldoen. De belangrijkste voorwaarden:

  • Het verzoek voor btw-teruggave voor EU-landen moet uiterlijk 30 september 2018 worden ingediend. Deze termijn wordt in de meeste landen strikt gehanteerd en bij overschrijding van die termijn is de kans aanzienlijk dat een teruggaaf wordt geweigerd. Laat het dus niet op het laatste moment aankomen;
  • Uw onderneming is niet gevestigd in het land waar u de goederen of diensten heeft gekocht en uw onderneming is daar ook geen btw verschuldigd.
  • Uw inkoopfacturen zijn juist en voldoen aan de btw-factuurvereisten van het betreffende land. Deze kunnen afwijken van de vereisten zoals die in Nederland gelden.
  • De betaalde btw moet aftrekbaar zijn in het EU-land, anders zal geen teruggaaf worden verleend. Ook daarbij is dus weer de regelgeving van dat land doorslaggevend en niet de Nederlandse regelgeving;
  • Uw onderneming heeft in Nederland btw-belaste activiteiten. Anders bestaat uiteraard geen recht op teruggave;
  • De terug te vragen btw is minimaal € 50 voor het gehele jaar 2017. Bij een kortere periode van minimaal drie maanden moet het terug te vragen btw-bedrag minimaal € 400 zijn.

Hoe u btw uit het buitenland kunt terugvragen

De buitenlandse btw kan uitsluitend digitaal worden teruggevraagd via een elektronisch portaal bij de Belastingdienst in Nederland. Inloggegevens hiervoor kunt u bij de Belastingdienst aanvragen, doe dit wel zo snel mogelijk. Nadat het teruggaafverzoek is ingediend bij de Belastingdienst, wordt dit voor verdere afhandeling doorgestuurd naar de buitenlandse Belastingdienst van de landen waarvoor de btw wordt teruggevraagd. Voor 1 oktober 2018 moet u het teruggaafverzoek indienen.

Vragen of meer informatie over btw teruggave uit het buitenland?

Neem voor vragen contact op met uw Flynth-adviseur of via de dichtstbijzijnde vestiging.

Deel dit bericht via:

Geschreven door:

Contact

Een vestiging bij u in de buurt
Ed Schregardus

Ed.Schregardus@flynth.nl