Opinie

Prinsjesdag 2019 Kabinet moet vertrouwen wekken bij ondernemers

Gepubliceerd: 16-08-2019, laatst gewijzigd: 21-08-2019

Prinsjesdag 2019 is een cruciaal moment voor de Nederlandse economie. Momenteel is die aan het afkoelen, zo stelt het Centraal Plan Bureau (CPB) in verschillende publicaties. Het hoge groeitempo van de laatste jaren is voorbij. Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) constateert dat het conjunctuurbeeld afvlakt, al is het nog steeds positief. De historisch lage rentestand is wat dat betreft een teken aan de wand. De Telegraaf meldt dat particulieren in Denemarken hun hypotheek twintig jaar kunnen vastzetten tegen een rente van 0%. Er zijn daar zelfs hypotheken verkrijgbaar tegen een negatieve rente.

Producentenvertrouwen daalt

Welk effect hebben zulke berichten op Nederlandse ondernemers? Welke beslissingen gaan zij nemen op het gebied van bijvoorbeeld investeringen of personeelsbeleid? Op dat punt schetst het CBS een negatief beeld. Waar het consumentenvertrouwen nog steeds groeit, neemt het producentenvertrouwen af. Dat beeld herken ik bij mijn cliënten. Zij hebben de vorige crisis al wel lang achter zich gelaten. En de laatste jaren laten ze weer groei zien in omzet, winst, aantal werknemers et cetera. Maar als ik serieuze gesprekken met ze voer, merk ik toch een bepaalde onzekerheid bij het vaststellen van de strategie voor de komende jaren.

Spanningen op macro- en microniveau

Die onzekerheid heeft deels te maken met ontwikkelingen op macroniveau. Die rommelige Brexit, de discussie tussen China en de Verenigde Staten over handelstarieven met impact voor de EU, de toegenomen spanning in en met Iran. Stuk voor stuk ontwikkelingen met mogelijk negatieve economische gevolgen. De ver(der)gaande digitalisering voert de druk op ondernemers verder op. Maar ook nationale ontwikkelingen spelen een rol. Denk maar aan de gespannen arbeidsmarkt, het Pensioenakkoord en het Klimaatakkoord.

Veilige haven

Deze onzekerheid rond de huidige en toekomstige economie vraagt om een ‘veilige haven’. Door een bedrijfsstructuur die zorgt voor bescherming van privé- en bedrijfsvermogen. Door uw bedrijf op de juiste manier te financieren. En door overeenkomsten te optimaliseren zodat ze bestand zijn tegen eventuele aansprakelijkstellingen. Daarom hebben we bij Flynth het Veilige Haven Advies ontwikkeld. Vraag uw adviseur er maar eens naar.

Overheid moet vertrouwen geven

Maar nog belangrijker dan een goede bedrijfsstructuur is vertrouwen in de toekomst. Alleen lijkt de overheid dat niet altijd te begrijpen. Ik moet denken aan de recente uitspraak van premier Rutte dat bedrijven - na jaren van matiging - de lonen nu maar eens serieus moeten laten stijgen. Dat zorgt immers voor groei van de consumentenuitgaven en dus van de economie. Daar lijkt iets voor te zeggen. Maar wat voegde Rutte daaraan toe? Mocht ondernemend Nederland aan zijn oproep geen gehoor geven, dan zouden de lasten voor het bedrijfsleven wel eens kunnen toenemen. Bedoelt hij dat de (toekomstige) verlaging van de tarieven Vennootschapsbelasting wel eens teruggedraaid kunnen gaan worden?

Duidelijke visie gevraagd

Nu zal dit soort retoriek wel thuishoren in het spel dat politiek heet. Maar naar mijn mening is zo’n uitspraak van de premier niet verstandig. Juist nu hebben ondernemers behoefte aan een duidelijke visie voor de komende jaren. Zodat ze met vertrouwen kunnen ondernemen. Ik ben dan ook heel benieuwd welke vertrouwenwekkende en stimulerende maatregelen het kabinet op Prinsjesdag 2019 zal presenteren. Daar waar Rutte ondernemers vraagt de lonen te verhogen, daag ik het kabinet uit de lasten op winst en arbeid (fors) verder te verlagen. Kabinet, geef ondernemers vertrouwen!

Alfred Busink
Directeur Fiscaal Advies

 

Alles weten over Prinsjesdag?

Bij Flynth houden we u graag op de hoogte van al het nieuws rond Prinsjesdag 2019. Bezoek onze Prinsjesdag site en meld u aan voor onze de Prinsjesdagspecial voor ondernemers!

Geschreven door:

Contact

Een vestiging bij u in de buurt
Bel: 088 236 77 77

Gerelateerde artikelen

Theme picker

Alfred Busink

Alfred.Busink@flynth.nl