Eindejaarstip

Optimaliseer de fiscale behandeling van uw alimentatiebetaling

Optimaliseer de fiscale behandeling van uw alimentatiebetaling
Gepubliceerd: 05-11-2020, laatst gewijzigd: 09-02-2021

De betaling van partneralimentatie is in beginsel een aftrekpost voor de inkomstenbelasting bij de betaler. Daar staat tegenover dat de ontvanger de ontvangen alimentatie als inkomen moet aangeven en daarover inkomstenbelasting verschuldigd is. Als betalingen nog in 2020 plaatsvinden, kan daarmee een fiscaal voordeel worden behaald.

Betaal uw alimentatie vóór de jaarwisseling

Een alimentatiebetaling aan uw ex-echtgenoot behoort tot de persoonsgebonden aftrek. In 2020 kunt u deze betaling nog in aftrek brengen tegen maximaal 46%. In 2021 is die alimentatie nog maar aftrekbaar tegen hooguit 43% en in de jaren daarna gaat dit aftrektarief steeds met 3%-punt naar beneden totdat het nog maar aftrekbaar is tegen het laagste IB-tarief. Zorgt u er dus voor dat de alimentatiebetaling in 2020 valt. Dit betekent dat u uiterlijk op 31 december 2020 het alimentatiebedrag moet hebben overgemaakt. Uiteraard geldt voor uw ex dan wel dat die het bedrag in 2020 nog moet aangeven als inkomen.

Let op: Een alimentatieverplichting is geen schuld meer die uw box 3-vermogen verlaagt. U kunt de contante waarde van die toekomstige betalingen dus niet als schuld ten laste van uw box 3-vermogen brengen.

Koop alimentatieverplichting nog in 2020 af

In 2020 zijn betalingen aan partneralimentatie nog aftrekbaar tegen maximaal 46%. In 2021 is de partneralimentatie aftrekbaar tegen maximaal 43% en die aftrek loopt dus steeds iets verder terug (zie vorige bullit). Deze ontwikkeling maakt het fiscaal aantrekkelijk om de alimentatieverplichting nog in 2020 af te kopen. Ook de afkoopsom is namelijk dit jaar nog volledig aftrekbaar tegen het tarief van maximaal 46%. Een bijkomend voordeel is dat u de koopsom eventueel volledig uit uw box 3-vermogen kunt voldoen en u daarmee dus wel direct per 1-1-2021 een besparing in box 3 realiseert.

Geschreven door:

Contact

Een vestiging bij u in de buurt
Bel: 088 23 67 777
 

Gerelateerde artikelen

Tom Kleinpenning Senior Beleidsadviseur Belastingen bij Flynth Tom Kleinpenning

Tom.Kleinpenning@flynth.nl