Nieuws

Opgelet bij emigratie DGA

Opgelet bij emigratie DGA
Gepubliceerd: 26-06-2020, laatst gewijzigd: 30-06-2020

 

Bent u directeur-grootaandeelhouder (DGA) en bent u van plan om te emigreren? Houdt dan rekening met de conserverende aanslag.

Bij emigratie verplaatst de woonplaats van Nederland naar het buitenland. In dit geval zal de belastingplicht in Nederland eindigen. Na emigratie kan Nederland enkel nog belasting heffen over uw Nederlandse inkomen.

Een DGA die emigreert, heeft nog te maken te maken met een conserverende aanslag. Deze aanslag wordt opgelegd zodat Nederland het recht behoudt om belasting te heffen na emigratie. De heffing zit op inkomsten die, indien u in Nederland zou blijven wonen, op enig moment belast zouden kunnen worden.

Op het moment van emigratie van een DGA ontstaat een fictieve vervreemding van het aandelenbelang in de bv. De hoogte van de conserverende aanslag is het verschil tussen de huidige waarde van het aandelenbelang en de verkrijgingsprijs ervan. De winst die ontstaat als gevolg van deze fictieve vervreemding wordt belast als inkomen uit aanmerkelijk belang. Voor deze verschuldigde belasting ontvangt u een conserverende aanslag.

Buitenlands belastingplichtig na emigratie

Na emigratie kunt u nog steeds buitenlands belastingplichtig zijn in Nederland. Het kan namelijk zijn dat de vennootschap waarin u een aanmerkelijk belang heeft, nog wel in Nederland is gevestigd. De inkomsten die u krijgt uit bijvoorbeeld loon of een dividenduitkering zijn in beginsel belast in Nederland. De Belastingdienst vordert hiermee de conserverende aanslag gedeeltelijk in. Het kan ook zo zijn dat op grond van het belastingverdrag met het land waar u naartoe bent gemigreerd, de heffing van het inkomen toekomt aan dat land.

Uitstel van betaling

De conserverende aanslag hoeft niet meteen betaald te worden. Bij emigratie naar een land binnen de EU of de EER wordt automatisch uitstel van betaling verleend. Voor het overige kunt u uitstel van betaling aanvragen bij de Belastingdienst.

Bent u van plan om te emigreren of bent u al geïmmigreerd en heeft u vragen? Dan helpt Flynth u graag met de beantwoording ervan.

 

 

 

Geschreven door:

Contact

Een vestiging bij u in de buurt
Bel: 088 23 67 777

Theme picker

Leyla van Loveren

Leyla.VanLoveren@flynth.nl