Nieuws

Ondernemerspanel geeft vertrekkend kabinet een magere 6

Gepubliceerd: 10-03-2017, laatst gewijzigd: 13-03-2017

Slechts 60% stemt op dezelfde partij als in 2012

Het Flynth Ondernemerspanel blikt terug op de afgelopen regeerperiode en kijkt alvast vooruit naar de Tweede Kamerverkiezingen. Dit panel bestaat uit klanten van Flynth adviseurs en accountants en vertegenwoordigt ondernemers in de sectoren mkb, agro en tuinbouw.

 • Het vertrekkende kabinet krijgt als rapportcijfer gemiddeld een 5,7
 • Slechts 60% stemt dit jaar op dezelfde partij als in 2012
 • 51% stemt zowel als persoon als ondernemer
 • 12% stemt strategisch
 • Top 3 van ondernemersonderwerpen zijn lagere belastingen, lagere loonkosten en afschaffing loondoorbetaling bij ziekte.

Lees hieronder de highlights van dit onderzoek en reacties van ondernemers.

Stemmen, ja of nee?
Allereerst vroegen we ons panel: ‘Gaat u naar de stembus op 15 maart?’ 94% gaat wel, 1% blijft thuis en 5% is er nog niet over uit. Ter vergelijking: 98% van het panel stemde in 2012 wél. Op de vraag ‘waarom gaat u niet stemmen?’ zegt een pluimveehouder: ‘Stemmen op een coalitie kan toch niet!’

12% stemt strategisch
De ondernemers die wel stemmen, doen dit vooral omdat volgens hen elke stem telt (36%), omdat het een recht is (33%) of omdat hij of zij erg overtuigd is van een bepaalde partij (14%). 12% wil met de stem voorkomen dat een andere partij teveel macht krijgt en stemt dus strategisch.

Stemmen: als persoon of ondernemer?
Ook vroegen we ons panel: ‘Stemt u meer als persoon of als ondernemer?’ Ruim 51% van de respondenten stemt zowel als persoon als ondernemer, want: ‘Het moet voor beiden goed zijn in Nederland!’, ‘Omdat ik geloof dat lokaal ondernemerschap de samenleving op vele manieren kan ondersteunen en helpen’ en ‘Het één is niet van het andere te scheiden.’ Redenen om juist alleen als persoon te stemmen zijn: ‘De mens staat toch wel voorop!’, ‘Ondernemer zijn staat op de tweede plek’ en ‘Ik ben 24 uur per dag een burger en 10 uur per dag ondernemer.’

Hulp bij stemmen: fiscale stemwijzer
Om te ontdekken welke partijen de ondernemersbelangen het beste (beloven te) behartigen, vulde 18% van de ondervraagde ondernemers de Fiscale Stemwijzer van Flynth in. De Fiscale Stemwijzer vergelijkt de belastingmaatregelen uit alle verkiezingsprogramma’s en voldoet daarmee aan de behoefte aan meer inzicht om tot een goede keuze te komen.

Wanneer wordt stemmen makkelijker?
Ook vroegen we: wat zou uw keuze vergemakkelijken om op een partij te stemmen? 24% noemt lagere inkomsten-/vennootschapsbelasting, 21% gaat voor lagere loonkosten en versoepeling ontslagrecht en 16% ziet vooral graag meer stimulering van wind- en zonne-energie, minder bemoeienis van Europa en afschaffing van loondoorbetaling bij ziekte.

Gemiddeld rapportcijfer: 6
Tot slot vroegen we ons panel: welk rapportcijfer zou u het aftredende kabinet geven? Het gemiddelde komt uit op slechts een magere 6. Het Ondernemerspanel wil het kabinet Rutte graag nog iets zeggen. Enkele reacties:

 • ‘Bedankt voor de economische groei. Jammer van de kloof die is ontstaan in de maatschappij.’
 • ‘Blij dat ze ermee ophouden, jammer dat ze het contact met de kiezer zijn verloren.’
 • ‘Het belang van landbouw is door dit kabinet onderschat.’

Adviezen komend kabinet
En dan is het tijd om vooruit te kijken. Welke adviezen heeft het Ondernemerspanel voor komend kabinet? Een greep uit de vele tips: 

 • ‘Doe eens wat je zegt, ook al is dat niet altijd populair.’
 • ‘Zorg voor duidelijk beleid en rust binnen de landbouw.’
 • ‘Vereenvoudig het belastingstelsel. Durf dat eens.’
 • ‘Waak voor een goed ondernemersklimaat in Nederland met name het mkb, de motor van Nederland.’
 • ‘Zet in op een versnelde transitie naar een duurzame maatschappij.’
 • ‘Zorg dat het bedrijfsleven kan functioneren door kostenverlaging en regelgeving.’
 • ‘Maak ondernemen makkelijker.’

Aanmelden voor het panel?
Wilt u ook uw stem laten horen over ontwikkelingen en thema’s die u als ondernemer bezighouden? Meld u hier dan aan voor het Ondernemerspanel. Wij zijn benieuwd naar uw mening!

 

Geschreven door:

Contact

Een vestiging bij u in de buurt
Bel: 088 23 67 777

Gerelateerde artikelen

Theme picker