Coronamaatregelen

NOW-subsidie telt niet mee bij vaststellen omzetdaling

NOW-subsidie telt niet mee bij vaststellen omzetdaling
Gepubliceerd: 04-06-2020, laatst gewijzigd: 14-06-2021


Ondernemers die tijdens de coronacrisis verwachten minstens 20% van hun omzet te verliezen, kunnen tot maximaal 90% van hun loonkosten vergoed krijgen met de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW). Ontvangen subsidies tellen mee bij vaststelling van de omzet in het kader van de NOW. Ook subsidies die ondernemers in het kader van de coronacrisis ontvangen. Geldt dat ook voor de NOW-subsidie zelf?


Het antwoord op deze vraag is nee. De hoogte van de NOW-subsidie is afhankelijk van de omzetdaling. Bij het vaststellen daarvan, telt de overheid de NOW-subsidie niet mee als omzet. Dit wordt expliciet opgenomen in de regeling die toeziet op de verlenging van de NOW-subsidie.

Welke subsidies tellen wel mee?

Subsidies die betrekking hebben op de periode voor de omzetdaling, tellen voor de NOW wel mee als omzet. Dit geldt in de regel ook voor subsidies die verstrekt zijn als aanvullende noodmaatregel voor specifieke sectoren.

De NOW telt daarnaast subsidies mee die op een later moment worden uitgekeerd, maar die logischerwijs (deels) toebehoren aan de periode voor omzetdaling en de referentieperiode. Denk daarbij aan een jaarlijkse structurele subsidie die toevallig in november wordt overgemaakt, maar bedoeld is voor het hele jaar. Is er sprake van een (meer)jaarlijkse subsidie (of andere baten) of een langer tijdvak dan de referentieperiode? Dan moeten ondernemers deze inkomsten naar rato verdelen over die maanden, voor zover de grondslagen die in de jaarrekening worden gehanteerd hier niet reeds in voorzien.
 

Geschreven door:

Contact

Een vestiging bij u in de buurt
Bel: 088 23 67 777

Gerelateerde artikelen

Hank Adriaans Directeur HR Services bij Flynth Hank Adriaans

Hank.Adriaans@Flynth.nl