Coronamaatregelen

Laatste kans bijzonder ‘corona-uitstel van betaling’

Laatste kans bijzonder ‘corona-uitstel van betaling’
Gepubliceerd: 25-01-2022, laatst gewijzigd: 28-03-2022

Vóór 1 oktober 2021 geen bijzonder uitstel van betaling wegens corona aangevraagd, en kampt u toch met betalingsproblemen? Dan kunt dat alsnog doen vóór 1 februari 2022. Ook als uw uitstel inmiddels is beëindigd omdat u al uw schulden had terugbetaald. Bijzonder uitstel van betaling kunt u alleen aanvragen als betalingsproblemen hoofdzakelijk zijn veroorzaakt door de coronacrisis. 

Dit staat in het nieuwste besluit noodmaatregelen coronacrisis waarin een eerdere toezegging uit november 2021 is verwerkt. 

Automatisch verlenging als ondernemer al bijzonder uitstel heeft verkregen

Had u al bijzonder ‘corona-uitstel van betaling’ tot 1 oktober 2021 en heeft u de belastingschuld nog niet volledig betaald, dan hoeft u nu niets te doen. Het uitstel van betaling is voor u dan automatisch verlengd tot en met 31 januari 2022.

Gevolgen verlenging uitstel van betaling

Gevolg van de verlenging tot en met 31 januari is dat u alle belastingen waarvoor u bijzonder uitstel heeft en waarvan de uiterste betaaldatum vóór 1 februari 2022 ligt, voorlopig nog niet hoeft te betalen. 
Let er wel op dat de aangifteplicht wel blijft bestaan. Voldoet u daar niet aan dan riskeert u een boete.   

Nog geen (naheffings)aanslag ontvangen

Heeft u nog geen bijzonder uitstel en kampt u wel met betalingsproblemen, maar heeft u (nog) geen (naheffings)aanslag ontvangen? Kunt u bijvoorbeeld niet de uiterlijk 31 januari op aangiften btw en/of LH over het 4e kwartaal 2021 te betalen bedragen voldoen?  Zorg er dan wel voor dat u vóór 1 februari 2022 om uitstel van betaling vraagt. Dat is nog deze week. Wacht niet op de naheffingsaanslag die u pas later in februari kunt verwachten, want dan bent u te laat!

Vanaf 1 februari weer voldoen aan alle nieuwe betalingsverplichtingen

U moet vanaf 1 februari 2022 weer voldoen aan alle nieuwe betalingsverplichtingen. Dat geldt dus voor alle belastingen waarvoor u op of na 1 februari 2022 aangifte doet/moet doen en voor belastingaanslagen waarvan de uiterste betaaldatum ligt op of na 1 februari 2022.

Betalingsregeling 

De betalingsregeling die geldt voor uw belastingschulden die onder het bijzonder uitstel vallen, verandert niet. Dat betekent dat voor de betaling van die belastingschulden een periode van 60 maanden wordt geboden startende op 1 oktober 2022. De uiterste betaaldatum van de 1e termijn is 31 oktober 2022.

De betalingsregeling geldt voor uw gehele onder het uitstel vallende belastingschuld die is opgebouwd van 12 maart 2020 tot en met 31 januari 202  2. De betalingsregeling geldt ook voor een eventuele pre-coronaschuld (onder het uitstel vallende schuld van vóór 12 maart 2020). 

Kampt u met betalingsproblemen die hoofdzakelijk het gevolg zijn van de coronacrisis en heeft u nog geen bijzonder ‘corona-uitstel van betaling’, vraag dat dan uiterlijk 31 januari a.s. aan.  
 

Deel dit bericht via:

Geschreven door:

Bel: 088 23 67 777
 

Gerelateerde artikelen

Peter Furer Senior Beleidsadviseur Belastingen bij Flynth Peter Furer