Eindejaarstip

Laat de BV een schuld aan u pas aflossen na 1 januari 2021

Laat de BV een schuld aan u pas aflossen na 1 januari 2021
Gepubliceerd: 06-11-2020, laatst gewijzigd: 04-05-2021

Als uw BV een schuld aan u heeft dan valt die vordering bij u in box 1 (ter beschikking stellingsregeling). U betaalt dan belasting in box 1 over het daadwerkelijk genoten rendement. Wilt u dat uw BV die schuld aan u gaat aflossen, dan kunt u daar beter mee wachten tot na 1 januari 2021. Op die manier voorkomt u namelijk dat het geldbedrag dat u ontvangt meteen in de rendementsgrondslag van box 3 (peildatum is tenslotte de situatie op 1 januari 2021) voor het jaar 2021 valt.

De zaak kan eventueel een stuk gecompliceerder zijn als u vanuit uw privévermogen een lening aan uw BV heeft verstrekt van hooguit drie maanden. Dat heet namelijk in fiscaal jargon ook wel “box-hoppen”. De Belastingdienst past in zo’n geval de volgende “sancties” toe. Ten eerste rekent de inspecteur de vordering gewoon aan uw box 3-vermogen toe. Maar tegelijkertijd is het voordeel uit de terbeschikkingstelling (d.w.z. de rente) ook nog eens gewoon belast in box 1. Er is dan geen tegenbewijs mogelijk.
Deze “sancties”  kunnen overigens ook aan de orde komen als de terbeschikkingstelling langer dan drie maanden maar niet meer dan zes maanden duurde. In zo’n situatie kunt u echter de dubbele heffing ontlopen als u aannemelijk maakt dat uw handelingen voor meer dan 50% zijn gebaseerd op zakelijke overwegingen. Dat is overigens geen makkelijke bewijslast.

Geschreven door:

Contact

Een vestiging bij u in de buurt
Bel: 088 23 67 777
 

Gerelateerde artikelen

Ed Schregardus Senior Beleidsadviseur Belastingen bij Flynth Ed Schregardus

Ed.Schregardus@flynth.nl