Eindejaarstip

Keer in 2020 een gebruikelijke bonus uit

Keer in 2020 een gebruikelijke bonus uit
Gepubliceerd: 06-11-2020, laatst gewijzigd: 04-05-2021

Heeft u aan het einde van 2020 nog vrije ruimte over? En overweegt u om een of meer werknemers een bonus te geven? Dan kunt u deze bonus mogelijk in de vrije ruimte laten vallen. Daarbij geldt wel als voorwaarde dat u de bonus nog in 2020 uitbetaalt.

Ook belangrijk: er moet zijn voldaan aan het gebruikelijkheidscriterium. De bonus (en de aanwijzing als eindheffingsbestanddeel) mag dus niet meer dan 30% afwijken van wat voor vergelijkbare werknemers in dezelfde sector gebruikelijk is.

Maak gebruik van goedkeuring

De Belastingdienst keurt in ieder geval een bonus van maximaal € 2.400 per werknemer per jaar goed. Het leveren van bewijs of onderbouwing is dan dus niet nodig. Bent u dga en is er genoeg vrije ruimte? Dan kunt u ook gebruik maken van deze goedkeuring. Mogelijk is er dan nog ruimte om u zelf nog een onbelaste bonus uit keren.

Hogere bonus toepassen

Wilt u een hogere bonus toepassen? Zorg er dan voor dat u kunt onderbouwen dat zowel de omvang van de verstrekte bonus als de aanwijzing als eindheffingsbetstanddeel  gebruikelijk is. De rechter heeft al eerder beslist dat bij de gebruikelijkheidstoets moet worden vergeleken met:

  1. andere werknemers van dezelfde werkgever,

  2. met collega's van de werknemer in dezelfde functiecategorie bij dezelfde werkgever.

  3. met werknemers bij andere werkgevers.

Let op

Krijgt u NOW-subsidie, let er dan op dat in veel gevallen er geen bonussen mogen worden uitgekeerd aan Raad van Bestuur, bestuur en directie. Doet u dat toch, dan moet u de subsidie terugbetalen. In die gevallen kunt u de bonus dus maar beter achterwege laten. Of het verbod tot uitkering van bonussen (en andere uitkeringen waaronder dividend) ook voor u geldt hangt af van een paar factoren, waaronder de hoogte van de subsidie. Het bonusverbod geldt ook als u verlengd bijzonder uitstel van betalen van uw belastingschulden vanwege de coronacrisis heeft. Laat u in voorkomende gevallen adviseren.

Geschreven door:

Contact

Een vestiging bij u in de buurt
Bel: 088 23 67 777

Gerelateerde artikelen

Tom Kleinpenning Senior Beleidsadviseur Belastingen bij Flynth Tom Kleinpenning

Tom.Kleinpenning@flynth.nl