Coronamaatregelen

Kabinet verlengt coronasteun banen en economie tot en met 2021

Kabinet verlengt coronasteun banen en economie tot en met 2021
Gepubliceerd: 31-08-2020, laatst gewijzigd: 08-04-2022

Aan de vooravond van Prinsjesdag heeft het kabinet vandaag een verdere verlenging en aanvulling op het noodpakket banen en economie aangekondigd: het noodpakket 3.0. Het nieuwe pakket heeft ook een langere duur. Dat biedt in ieder geval meer zekerheid en rust.

De volgende zaken zijn aangekondigd:

 • De NOW regeling wordt voor negen maanden (drie keer drie maanden) verlengd. De tegemoetkoming wordt geleidelijk afgebouwd in de 3 perioden, zo blijkt uit een bericht van het kabinet van vandaag. Dit terwijl het er gisteren – na overleg met de sociale partners – nog op leek de regeling niet/nauwelijks zou worden versoberd. Het minimale omzetverlies gaat vanaf het tweede tijdvak omhoog naar van 20% naar 30% en de vergoeding daalt van 80%, naar 70% naar 60%. Wel wordt toegestaan dat de loonsom geleidelijk daalt met 10%, 15% en 20% in de opvolgende tijdvakken van 3 maanden.
 • De overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO) wordt verlengd tot 30 juni 2021 maar wordt wel verder versoberd door de opname van een bepaalde (beperkte) vermogenstoets.
 • Het maximale bedrag van de tegemoetkoming vaste lasten (TVL) wordt verhoogd naar € 90.000 per drie maanden. De regeling wordt met drie keer drie maanden verlengd tot en met 30 juni 2021 en in die periode geleidelijk afgebouwd.
 • De extra, verruimde of meer toegankelijke kredietverlening en -garanties aan kleine en middelgrote bedrijven voor voldoende liquiditeit (BMKB-C, GO-C en KKC) blijven ook na 1 oktober 2020 beschikbaar.
 • Ondernemers krijgen de tijd om de opgebouwde belastingschuld weer af te lossen. Zij krijgen een betalingsregeling aangeboden van de belastingdienst waarmee ze tot 1 januari 2023 iedere maand een vast bedrag terug betalen. Is de periode van twee jaar te kort voor een ondernemer, dan zal de Belastingdienst samen met hem/haar kijken of een maatwerkoplossing mogelijk is op basis van bestaand beleid. Uiteraard kan de ondernemer ook eerder aflossen als hij dat wil.
 • De tijdelijke verlaging van de invorderingsrente van 0,01% blijft van toepassing tot en met 31 december 2021.
 • De belastingrente gaat wel weer naar 4%. Dat geldt tot 31 december 2021 ook voor de vennootschapsbelasting. Die laatste zal dus tot die tijd niet worden verhoogd naar de oorspronkelijke 8%.
 • Een aantal andere belastingmaatregelen die wegens corona genomen zijn, zoals de betaalpauze voor hypotheekverplichtingen, lopen door tot 1 januari 2021.
 • Nieuw is dat werknemers recht behouden op reisaftrek voor ov-kosten voor woon-werkverkeer die zij niet van de werkgever vergoed krijgen, ook al werken zij thuis. Voorwaarde is dat de kosten ongewijzigd zijn gebleven.
 • Het kabinet neemt nieuwe maatregelen ter stimulering van investeringen en uiteindelijk economische groei.
 • Het kabinet zorgt voor een aanvullend sociaal . Onder meer met het oog op de begeleiding bij het vinden van nieuw werk en voor om- en bijscholing en de extra ondersteuning van mensen die kwetsbaar zijn in een economische crisis, zoals jongeren en mensen in de banenafspraak.
 • De culturele sector krijgt bovenop de algemene steunmaatregelen extra ondersteuning.

Informatie of advies?

Zodra meer bekend is over de definitieve regelingen en voorwaarden van de steunmaatregelen, brengen we u op de hoogte. Heeft u tussentijds vragen? Neem contact op met uw Flynth adviseur of bel ons contactcentrum.  

Deel dit bericht via:

Geschreven door:

Bel: 088 23 67 777

Gerelateerde artikelen

Anja Bast - den Hollander Directeur Vaktechniek bij Flynth Anja Bast - den Hollander