Blog

Hoe houdt u de poort naar Afrika open?

Gepubliceerd: 10-05-2016, laatst gewijzigd: 15-06-2016

De sprong naar Afrika maken. Het gebeurt steeds vaker, want hét gebeurt op dit moment in Afrika. Dit geeft Nederlandse ondernemers het gevoel dat ze daar nu moeten zijn. Zo is de verwachting dat de Afrikaanse bevolking tot 2030 groeit met ongeveer één half miljard mensen. Flynth kent de Afrikaanse kansen en uitdagingen. Deze kennis komt mede voort uit het lidmaatschap van netwerkclub NABC en het partnership met Agriterra.

Flynth geeft advies over financiële en economische zaken gericht op het ondernemen in Afrika. Om daar en hier succesvol zaken te doen én lokaal impact te creëren zijn er wel een paar uitdagingen. Flynth-directeur agro Jan Breembroek en branche-directeur Andre Buijsman leggen uit welke kansen zij zien in Afrika en hoe Flynth ondernemers hierbij kan ondersteunen.

Afrikaanse kansen

Veel Afrikaanse landen zijn interessant voor Nederlandse ondernemers, zowel als productiegebied als afzetmarkt. Vooral bedrijven in de Agri & Food en ICT maken de stap al. Door de verwachte bevolkingstoename zijn er veel nieuwe monden te voeden. Verder liggen er volop kansen door de economische groei en de open markt die zich steeds groter wordt

Om de aansluiting met het Afrikaanse continent verder uit te bouwen is Flynth lid van NABC, The Netherlands-African Business Council. Dit lidmaatschap heeft voor ons en onze klanten een grote meerwaarde. We bouwen aan ons internationale netwerk en we leren nieuwe Nederlandse en Afrikaanse ondernemers en stakeholders kennen. Daarnaast kunnen de NABC-leden weer gebruikmaken van onze specialistische kennis en ervaring over internationaal zakendoen.

Flynth en Agriterra

Flynth doet volop mee aan de uitwisseling van specialistische kennis tussen Nederland en Afrikaanse landen. Via het partnership met Agriterra bezoeken adviseurs en accountants van Flynth regelmatig Afrikaanse boerencoöperaties. Agriterra steunt boerenorganisaties in hun strijd tegen armoede en voedseltekort, met inzet van deskundigen uit de Nederlandse agrarische wereld en met geld en middelen uit Nederland.

De Flynth-adviseurs doen vooral advieswerk. Ze adviseren van het opzetten van een businessplan tot HRM-zaken en van financieel management tot het effectief besturen van een landbouworganisatie. Alles is erop gericht dat de lokale boeren samen sterker staan en solide kunnen groeien. Naast de mvo-gedachte achter deze uitwisselingen, doen de Flynth-medewerkers veel bruikbare kennis op over Afrika en de Afrikaanse ondernemingscultuur. Want een ja in Afrika betekent vaak iets anders dan een ja in Nederland.

Goed voorbereiden

Als u de stap naar Afrika wilt maken, is een goede voorbereiding de sleutel tot succes. Zorg ervoor dat u de risico’s goed managet door de Afrikaanse activiteiten los te koppelen van uw andere activiteiten. Want zakendoen in het buitenland betekent altijd dat er risico’s voor de onderneming bijkomen. De obstakels waar wij Nederlandse ondernemers vaak tegenaan zien lopen, zijn: een deugdelijke financiering en het juridisch goed regelen van het Nederlandse en buitenlandse gedeelte van de onderneming.

Ook praktische zaken als subsidies, overheidsfinanciering en personeelsmanagement gaan in Afrika nét even iets anders. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een Nederlandse werknemer die voor langere tijd in het buitenland gaat werken. Bij al dit soort uitdagingen kan Flynth met haar kennis, partners en goede Afrikaanse netwerk u ondersteunen. Verder ondersteunen we ondernemers bij het vinden van een betrouwbare lokale Afrikaanse accountant. Die weten wij via ons netwerk snel te vinden.

Aan de slag!

Veel Afrikaanse landen bieden volop kansen om in te ondernemen en in te investeren. Het is wel belangrijk dat u voorbereid bent en de mogelijke risico’s goed managet. Hierbij is het een pré als u een sterk lokaal netwerk heeft, de (zaken)cultuur in het land kent en weet waar de kansen en mogelijke bedreigingen liggen. Door onze samenwerking met NABC, Agriterra en BKR International Accounting kennen wij zakelijk Afrika! 

Geschreven door:

Contact

Een vestiging bij u in de buurt
Bel: 088 23 67 777

Theme picker

Andre Buijsman

Andre.Buijsman@flynth.nl