Eindejaarstip

Heeft u in 2017 een herinvesteringsreserve gevormd? Begin vóór 2021 met herinvesteren

Heeft u in 2017 een herinvesteringsreserve gevormd? Begin vóór 2021 met herinvesteren
Gepubliceerd: 05-11-2020, laatst gewijzigd: 04-05-2021

Heeft u in 2017 een bedrijfsmiddel verkocht en daarbij een fiscale boekwinst behaald? Mogelijk heeft u deze boekwinst dan ondergebracht in een herinvesteringsreserve (HIR) zodat u deze boekwinst kunt “doorschuiven” naar een nieuwe, vervangende investering! U heeft dan drie jaar de tijd, dus tot en met 31 december 2020, om een nieuwe investering te plegen. Als u voldoet aan de voorwaarden dan kunt u de behaalde boekwinst uit 2017 nog afboeken op een vervangende investering.

Nu kan het door bijzondere omstandigheden gebeuren dat de aanschaf van het nieuwe bedrijfsmiddel is vertraagd. Verzoek in zo’n situatie de inspecteur om de driejaarstermijn te verlengen. De Belastingdienst zal echter alleen ingaan op uw verzoek als u kunt aantonen dat u een begin heeft gemaakt met de herinvestering.

Herinvesteringsvoornemen vastleggen

Leg uw herinvesteringsvoornemen vast in een schriftelijk document. Als de inspecteur namelijk meent dat u geen herinvesteringsvoornemen (meer) heeft, dan zal hij de HIR aan de belaste winst toevoegen. In een verliesjaar hoeft dat geen probleem te zijn maar anders kan dat wel heel vervelend uitpakken. Blijf uw herinvesteringsvoornemen aan het eind van ieder jaar vastleggen totdat u de herinvestering doet. Als de herinvestering vertraging oploopt, bewaar dan de documenten die bewijzen dat echt sprake is van een bijzondere omstandigheid.

Overleg tijdig met uw adviseur

De herinvesteringsreserve is een tamelijk ingewikkelde fiscale regeling dus overlegt u tijdig met uw adviseur over de (on)mogelijkheden voor de toepassing hiervan.

 

Geschreven door:

Contact

Een vestiging bij u in de buurt
Bel: 088 23 67 777
 

Gerelateerde artikelen

Peter Furer Senior Beleidsadviseur Belastingen bij Flynth Peter Furer

peter.furer@flynth.nl