Nieuws

De mkb’er als Designated Survivor?

Gepubliceerd: 18-09-2019, laatst gewijzigd: 18-09-2019

In mijn vooruitblik op Prinsjesdag 2019 reageerde ik enigszins teleurgesteld op het politieke spel van premier Rutte. Zorgt dit nou voor het broodnodige vertrouwen dat het kabinet met een consequent beleid gunstige kaders uitzet voor ondernemers? Het ging me daarbij met name om hints dat een aangekondigde verlaging van de vennootschapsbelasting (Vpb) wellicht zou worden aangepast. Voor bedrijven met een winst hoger dan € 200.000 gaat die verlaging inderdaad niet volledig door. Gelukkig blijft de verwachte verlaging van de belastingdruk op winst en inkomen verder wel grotendeels in stand, dat is goed nieuws. De uitglijder van Rutte laten we maar rusten. Net als zijn opmerkelijke uitlating dat het geld bij de ondernemers over de plinten klotst. 

Onze aangewezen overlever
Ik wil het liever hebben over minister Stef Blok, of beter gezegd: zijn rol op Prinsjesdag. Blok was onze nationale Designated Survivor. Mocht er een aanslag op het kabinet zijn gepleegd die geen van de ministers had overleefd, dan was Blok – als aangewezen overlever – nu onze nieuwe premier geweest. Dit naar het voorbeeld van de Verenigde Staten. Een idee dat de verbeelding prikkelt, zoals de gelijknamige Netflix-serie bewijst. Mij schoot bij bestudering van de kabinetsplannen de gedachte te binnen dat je de Nederlandse mkb-ondernemingen eigenlijk ook wel kunt aanmerken als Designated Survivors. 

Voortgaande verlaging lastendruk 
Het Belastingplan 2020 onderscheidt zich door de afwezigheid van schokkende nadelige maatregelen voor het mkb. Afgezien van een gefaseerde vermindering van de zelfstandigenaftrek zet de coalitie het beleid voor verlaging van de belastingdruk voort. Zo bevestigt het kabinet het beeld  van het mkb als “motor van de nationale economie”. Waar de multinationals worden geconfronteerd met maatregelen om belastingontwijking tegen te gaan, blijft het mkb van een dergelijke aanpak gespaard. In dat opzicht mag je de mkb’er gerust onze nationale Designated Survivor noemen.

Een rol met verplichtingen
Let wel: het is een rol die verplichtingen met zich meebrengt. De mkb-onderneming wordt geacht  relevant te zijn voor economische ontwikkeling en te zorgen voor florerende productie, dienstverlening en werkgelegenheid. Daar mag (en moet) de overheid zeker ondersteuning bij bieden met een goed doordacht financieel en fiscaal kader. Anderzijds moet die mkb-ondernemer vooral ook gewoon zélf aan de slag. De uitdagingen voor de komende jaren zijn talrijk en divers van aard: constant veranderende wet- en regelgeving, internationalisering, vergrijzing van het personeelsbestand, de noodzaak tot technologische innovatie en vergroting van de duurzaamheid. De juiste strategie, een verantwoorde financiële positie en flexibiliteit zijn dan bepalend voor succes in een toch wel onzekere toekomst. 

Zij aan zij, met vertrouwen de toekomst in
Op veel vlakken kunnen de adviseurs van Flynth als sparringpartner fungeren en oplossingen aanbieden voor de verschillende vraagstukken. “Pal naast u:” we zeggen het niet zomaar. Zij aan zij met innovatieve, ondernemende mkb’ers komen wij het beste tot ons recht. Ik heb heel veel vertrouwen in onze Designated Survivors! 

Meer over Prinsjesdag

Geschreven door:

Contact

Een vestiging bij u in de buurt
Bel: 088 23 67 777
Alfred Busink

Alfred.Busink@flynth.nl