nieuws

De energietransitie biedt kansen voor agrarisch bedrijven

De energietransitie biedt kansen voor agrarisch bedrijven
Gepubliceerd: 18-11-2021, laatst gewijzigd: 11-05-2022

De energietransitie biedt kansen voor agrarisch bedrijven. Op dit moment zijn er veel bedreigingen voor de agrarische bedrijven. Zoals de stikstofproblematiek, geen opvolging voor het bedrijf en gewenste stadsuitbreidingen, onder andere in het groene Hart. Een perspectief dat misschien nog niet zo bekend is, is de overstap naar ‘energieboer’. Dat kan ertoe leiden dat een agrarisch ondernemer het bedrijf juist rendabel kan continueren door zelf groene energie te gaan produceren. 

Kansen als energieboer 

Als energieboer gaat u als agrarisch ondernemer zelf energie produceren. Uw bedrijf heeft wellicht ruimte voor een klein zonnepark of misschien is er (samen met uw buren) ruimte voor een windturbine. Dit kan naast uw huidige onderneming en biedt dus kansen voor een tweede verdienmodel. Door energieboer te worden blijft uw bedrijf en de bijzondere plek bestaan. En draagt u bij aan een duurzame wereld.  Ook op financieel vlak is energieboer worden interessant. Uw grond en uw bedrijf blijven van u en samen met bijvoorbeeld de lokale energiecoöperatie wordt u energieproducent. 

Saskia Moolhuijzen, directeur van de adviesgroep Bosch en van Rijn: “We hebben een stappenplan gemaakt dat we samen met de ondernemer doorlopen. Dat begint met een locatiescan waarin we kijken waar een zonnepark of windturbine op het perceel mogelijk is.   

Daarna maken we een economische analyse; wat levert het op als je naast je bestaande bedrijf ook energieboer wordt? Als dat er positief uitziet, maken we een ontwikkelplan. Dat heeft verschillende elementen. Wilt u zelf ondernemen, in samenwerking met een coöperatie of uw grond verkopen? We maken een landschapsinrichting plan, voeren de benodigde onderzoeken uit en regelen de aanvraag van de vergunningen en subsidies.  

We kunnen ondersteunen bij het contracteren van de juiste partijen en bij de voorbereiding van de bouw en de exploitatie. Voor ondernemers is Flynth een aantrekkelijke partner, omdat we samen met Bosch & van Rijn nu alle expertise zelf in huis hebben.” 

Interessant om Energieboer te worden? Neem dan contact op met uw eigen relatiebeheerder. 

Flynth adviseurs en accountants heeft per 1 januari het bedrijf Bosch & van Rijn overgenomen. Bosch & van Rijn is gespecialiseerd in duurzaam energieadvies en telt 18 medewerkers, is gevestigd in Utrecht en landelijk werkzaam. Het bedrijf is volledig onderdeel geworden van Flynth. Bosch & van Rijn adviseert overheden en bedrijven over beleids- en projectontwikkeling van wind- en zonne-energieprojecten. Benieuwd naar Bosch & van Rijn? Neem dan een kijkje op onze website: Bosch & Van Rijn, adviesbureau voor windenergie in Nederland

Deel dit bericht via:

Geschreven door:

Bel: 088 23 67 777

Gerelateerde artikelen

Saskia Moolhuijzen Directeur Bosch & van Rijn bij Flynth Saskia Moolhuijzen