Fosfaatrechten

De Dilemma’s van het Doen

Gepubliceerd: 08-03-2018, laatst gewijzigd: 08-03-2018

Waar denkt u aan bij De Dilemma’s van het Doen? Tijdens een tweetal inspirerende sessies heeft Flynth deze vraag aan melkveehouders voorgelegd. Wel of niet fosfaatrechten aanschaffen, buurman’s grond wel of niet aankopen, hoe acteren in een krimpende markt… Naast de actualiteiten over de invoering van de fosfaatrechten is er tijdens de sessies stilgestaan bij de toekomst van de onderneming en de ondernemer van de toekomst.

Nauwelijks belastingeffect

Bedrijfskundig adviseur Jan Kuiper benadrukte het belang van een optimale benutting van de fosfaatrechten binnen het bedrijf. Belangrijkste pijler is het rendement van een extra kg melk per kg fosfaat. Vraag is dan wat vervolgens de maximale koopprijs en/of terugverdientijd bij aankoop is. Flynth beschikt over een rekentool om snel inzichtelijk te maken wat voor uw unieke situatie het effect van investeren in fosfaatrechten is. De stelling van Jan dat er nauwelijks sprake is van een belastingeffect over een periode van 10 jaar werd als verrassend ervaren en zorgde voor een geanimeerde discussie.

Hoge aflossing remt prijs

Financieringsdeskundige Bart Geertsema schetste de verandering in het bancaire landschap. Maar ook de elementen die nodig zijn om te komen tot een goede financieringsaanvraag. Tijdens de sessies kwam naar voren dat er verschillende typen (kleuren) ondernemers zijn, ieder met zijn/haar eigen sterke punten en valkuilen. De stelling van Bart dat een hoog aflossingsniveau voor fosfaatrechten de prijs binnen de perken houdt en dat dit het rendement voor de koper verhoogt, werd herkend door de aanwezigen.

Goed bezocht

De twee bijeenkomsten in Sneek en De Blesse zijn met in totaal meer dan 100 deelnemers goed bezocht. Een goede sfeer, prima interactie en een gezellige “nazit” zorgden met elkaar voor geslaagde avonden.

Meer weten?

Wilt u meer informatie? Of bent uw nieuwsgierig naar het effect van investeren in fosfaatrechten voor uw specifieke situatie? Neem dan contact met ons op via e-mail agro@flynth.nl of via 088 236 77 77.

Deel dit bericht via:

Geschreven door:

Gerelateerde artikelen