Nieuws

COVID-19: Verzoek om verlaging voorlopige aanslag voor 2020

COVID-19: Verzoek om verlaging voorlopige aanslag voor 2020
Gepubliceerd: 23-03-2020, laatst gewijzigd: 11-11-2020

Verwacht u door de coronacrisis een lagere winst in 2020, dan kunt u een verzoek indienen voor een verlaging van de voorlopige aanslag inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting van dat jaar. U hoeft dan meteen minder belasting te betalen.

Is het bedrag van de nieuwe voorlopige aanslag lager dan de belasting die u in de eerste maanden van dit jaar al heeft betaald? Dan krijgt u het verschil uitbetaald.

LET OP
De Belastingdienst kan alleen verzoeken in behandeling nemen die volgens de officiële kanalen zijn ingediend. Dat kan via de portals van de Belastingdienst, een officieel formulier (alleen voor de vennootschapsbelasting) dat te downloaden is van de website van de Belastingdienst of via commerciële aangiftesoftware. Een verzoek per brief of e-mail wordt niet in behandeling genomen. Flynth maakt gebruik van commerciële aangiftesoftware en kan u dus optimaal ontzorgen.

Belastingrente tijdelijk naar 0,01%

Als achteraf blijkt dat uw winst over 2020 toch hoger is en u te weinig belasting heeft betaald, dan bent u mogelijk belastingrente verschuldigd.

Het percentage voor de inkomstenbelasting bedraagt (minimaal) 4% en voor de vennootschapsbelasting is dat zelfs (minimaal) 8%. Deze percentages zijn in verband met de coronacrisis tijdelijk tot 1 oktober 2020 verlaagd naar 0,01% (een verlaging naar 0% was technisch niet mogelijk). Voor de inkomstenbelasting gold de verlaging van de belastingrente vanaf 1 juli 2020. Voor de vennootschapsbepaling en alle andere belastingsoorten is de verlaging ingegaan per 1 juni 2020.

Vanaf 1 oktober 2020 geldt weer een belastingrente van (minimaal) 4%. Dat geldt tot 31 december 2021 ook voor de vennootschapsbelasting. Die laatste zal dus tot die tijd niet worden verhoogd naar het oorspronkelijke minimum van 8%.

Voorkom belastingrente

De belastingrente is dus op 1 oktober weer verhoogd. Houd daarom de vinger aan de pols en neem contact op met uw adviseur als u denkt dat een voorlopige aanslag tot een te laag bedrag is vastgesteld. Door een verzoek om een nadere voorlopige aanslag kan de belastingrente immers worden beperkt en (als dat verzoek tijdig is) zelfs nog worden voorkomen.

 

TIP

Heeft u (verlengd) ‘bijzonder coronauitstel’ van betaling tot 31 december 2020 en wordt de voorlopige aanslag nog vóór die datum opgelegd, dan kan die aanslag ook nog meelopen in de speciale betalingsregeling.

Vanzelfsprekend is uw Flynth-adviseur u graag van dienst bij het verzoek om verlaging van de voorlopige aanslag.

 

Bronnen:

 

Geschreven door:

Contact

Een vestiging bij u in de buurt
Bel: 088 23 67 777

Gerelateerde artikelen

Peter Furer Senior Beleidsadviseur Belastingen bij Flynth Peter Furer

peter.furer@flynth.nl