Uw plek als ondernemer

Uw plek als ondernemer

Uw onderneming als schakel in de keten

Door de veranderende wereld moet u heel openminded kijken naar uw plek in de chain. Wie wilt u zijn. Nu, maar ook in 2030 en daarna. De rollen worden zo ingrijpend anders. U heeft zelf een keuze - wie wilt u zijn. Welke rol wilt u innemen. Welke keuzes zijn er? .

Want als u zich eenmaal een beeld hebt gevormd van het toekomstige speelveld, hoe positioneer het eigen bedrijf zich daar dan in? Want in een transitie gaat mogelijk ook de waardeketen op de schop:

  • Nu zijn er nog de nodige schakels tussen de producent en het winkelschap, maar wat is in de toekomst nog de afstand tot de consument? Land- en tuinbouwondernemers zijn gewend nauw samen te werken. Afzetcoöperaties, exporteurs en inkooporganisaties zullen mogelijk verder integreren of juist een andere functie gaan vervullen.
  • De keten zal door de steeds geavanceerdere datatechnologie in ieder geval veel transparanter worden, waarmee ook het proces van waarde toevoeging en prijsstelling een steeds opener karakter zal krijgen.
  • Bovendien zal de continue focus op voedselveiligheid ook tot steeds verdergaande regels rond traceability van agrarische consumptiegoederen gaan leiden.

Deze ontwikkelingen kunt u als ondernemers aangrijpen om uw ketenpositie eens grondig te heroverwegen en te streven naar een groter deel van de marge en toegevoegde waarde in de keten. Als de macht in de keten verschuift, ontstaan naast bedreigingen immers ook kansen. Die moet u als ondernemer tijdig detecteren, zodat u ook tijdig een onderscheidende positie kunt bemachtigen. Hoe laten uw toekomstige klantsegmenten zich omschrijven en welke optimale waardepropositie past daarbij? Met een diepgaande analyse van de klantsegmenten komen verrassende inzichten die richting kunnen gaan geven aan de strategie van het bedrijf. 

Gerard Drogt, Senior Bedrijfsadviseur

Gerard Drogt, Senior Bedrijfsadviseur

FlynthFocus helpt ondernemers om even uit de realiteit van de dag te stappen en stil te staan bij de toekomst. Bel mij gerust eens voor vrijblijvend advies via 088 236 74 91 of laat uw gegevens achter.