nieuws

Wat gaat er veranderen voor mijn webshop?

Wat gaat er veranderen voor mijn webshop?
Gepubliceerd: 22-04-2021, laatst gewijzigd: 11-05-2022

Als uw onderneming afstandsverkopen heeft die voldoen aan de voorwaarden zoals genoemd in ons artikel Zijn de nieuwe btw-regels ook voor u van belang?. Dan gaat er vanaf 1 juli 2021 het een en ander veranderen ten aanzien van uw btw-afdracht en aangifte. In dit artikel gaan wij in de op deze veranderingen.

Vanaf 1 juli 2021 zullen uw afstandsverkopen binnen de EU zijn belast in het land van aankomst van de goederen. De drempelbedragen per EU-land zullen vanaf 1 juli 2021 verdwijnen. Dus als u pakketjes verstuurt naar consumenten (waaronder ook zakelijke afnemers worden verstaan zonder btw-nummer) in een ander EU-land, moet u lokale btw afdragen. 

Niet alle EU-landen kennen hetzelfde belastingtarief als Nederland. Dit betekent dat uit uw administratie moet blijken welk btw-tarief van toepassing is. U zult dus in uw administratie onderscheid moet gaan maken tussen de verschilde landen waarnaar uw pakketjes worden verzonden en het type afnemer (met of zonder btw-nummer).  

Bij verkopen aan particulieren moet u altijd de prijs inclusief btw bekend maken. Het hanteren van verschillende btw-tarieven betekent dus dat de netto opbrengst van uw verkopen afhankelijk wordt van het land waarin de particuliere afnemer zich bevindt. Het btw-tarief in Denemarken is namelijk hoger dan in Nederland en het btw-tarief in Luxemburg is lager. Bij een gelijke verkoopprijs inclusief btw is uw netto marge in Denemarken dus lager. Om deze reden kunt u ervoor kiezen te werken met verschillende prijzen afhankelijk van het land van uw afnemer. 

Om de btw af te kunnen dragen in andere EU-landen zult u zich voor de btw moeten registreren in alle EU-landen waarin uw consumenten zich bevinden. Om deze administratieve last te verlichten, kunt u vanaf 1 juli 2021 gebruik maken van de zogenoemde One Stop Shop (OSS)-aangifte. Wanneer u kiest voor een OSS-registratie, kan alle verschuldigde btw bij afstandsverkopen door middel van één OSS-aangifte worden ingediend. Lokale btw-registraties in de verschillende EU-landen is dan niet langer nodig. Hulp nodig bij registreren van de OSS en hoe u aangifte moet doen, mail met onze btw-specialisten.

Wilt u meer weten? Lees dan alvast onze leaflet over de nieuwe e-commerce regels

Deel dit bericht via:

Geschreven door:

Bel: 088 236 77 77
Dianne Visser Belastingadviseur bij Flynth Dianne Visser